Всеки от нас сам си решава как да си охранява пчелите.Бях им сложил система за охрана от старите панди със сирена и дайлер.Много бързо отиваше батерията и се налагаше да я подменям със заредена.Освен това ми подаваше сигнал при влизане на животни в района на пчелина,особено комшийски котки.Сега имам охрана от десетина змии,влючително и няколко пепелянки сложени в лежак и ограничени от пчелите със стъкла и отделно мрежа от строителната.Отделно съм заселил и няколко смока в гумите под кошерите,но на някои не им харесва и си хващат пътя.Всичките комшии пчелари знаят за тези ми странности/меко казано/и рядко влизат на пчелина ми и обикновено стоят по на далеч.Скоро колега пчелар ми се оплака че са му задигнали 2 от най силните му кошери.Абе решат ли, не виждам какво може да ги спре.Даже куче не ги лае.Не мога да разбера с какво се мажат/сигурно пръчово семе/ или носят със себе си някаква урина от животно/най вероятно от мечките от зоологическата градина/,та кучетата се изпокриват и все едно са с оперирани гласни струни.Възможно е да носят и кучегони,сега поне има всякакви модели особено китайски.Не виждам човека какво може да го спре.