Цитат Първоначално публикувано от kando
Цитат Първоначално публикувано от Sandokan
Георги Георгиев имаше около сто семейства, продаваше отводки и вадеше над 5 тона мед годишно, като всичко това се случваше в рамките на София-град, недалеч от южния парк.
Когато го попитах не е ли по-добре да се работи с по-голям плодник, отговора беше:- Не, не става. Семейството се развива по-бавно и добивите са по-малки.
Вярвам му. Човекът беше правил опити, знаеше какво се случва, а знаеше и какво иска.
Това е.
е аз ще си позволя да не му вярвам, тъй като също съм правил опити и до сега не съм видял и една причина, поради която по-големия плодник да е предпоставка за по-бавно развитие на семейството, респективно и за по-ниски добиви. Та освен вярата, някакви аргументи в защита на представената теза, може ли да видя?

Във връзка с коментираното от kando :

1.Това, че си правил опити, но не си намерил връзка между възможността по-големия плодник да е предпоставка за по-ниски добиви може да се коментира по много начини, но лично аз смятам, че всъщност е една добра възможност да погледнеш на нещата от една по-различна гледна точка.

На всички, които имат интерес по темата- в списание Пчеларство бр.1 от 1987 г. на стр18 е публикувана статията “Как да направим лежака високопродуктивен” . Авторът Тодор Пенчев има 14 годишен опит с многосемейни кошери. Коментира ефекта от отглеждане в лежак на две семейства на 9 рамки и три семейства по на 6 рамки като през 1984г. е постигнал добив 5 пъти по- голям от едносемейните кошери в района.

2.Вярата няма нищо общо.

3.Това не е моя теза и въпреки, че имам мнение по въпроса няма да я коментирам.
Александър Георгиев е син на Георги Георгиев и всеки може да се свърже с него.
За повече информяация:
http://www.bio-bees-bulgaria.org/za_nas/AG.html