И от мен няколко елементарни и универсални неща, които съм забелязал и професионалисти да не ги спазват.
1. Чистота и ред на работното място- огледайте и намерете правилното място за всякакви кабели, разклонители, летви, талаши, течности по пода и в обсега на машината.
2. Работно облекло - прибрано и удобно, от негорими или трудно запалими материи, никакви висящи части, обувки стабилни и затворени, НЕ чехли и сандали като по клиповете, дългата коса - прибрана. Очила.
3. Всякакви защити по машините, заземявания, занулявания, спазвания на инструкциите за работа - всички го знаем, често пъти не се спазва.
4. Счупени контакти, разклонители, табла, корпуси и т.н.- ОПАСНИ СА .
5. От трудовото обучение в училище съм запомнил че не трябва да се застава в равнината на движение на всякакви режещи и шлайфащи дискове, верно че беше отдавна ама не е лошо да се спазва.
6. Хора, животни, деца, навлеци, кибици нямащи участие в производствения процес - НАСТРАНИ, най-добре НАВЪН, на студа.
7. Сещайте се и за огъня отвреме навреме, че пусто, много бързо тръгва. Хубаво е да се поддържа наблизо ИЗПРАВЕН, ПОДХОДЯЩ пожарогасител, не е лошо и някоя вълнена черга, най-добре брезент.
8. Оглеждайте внимателно детайлите, които ще обработвате, чепове, гнилости , /чувал съм и за бренеке в талпа/ и т.н. При работа с малки детайли или с неправилна форма се препоръчва ползване на допълнителни приспособления, тласкачи, буталки и т.н., на практика почти не се ползва.
Мога да дам конкретни примери за инциденти, възникнали при неспазване на горните точки, мисля че не е необходимо. Успех !

Цитат