Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
Аз имам друго инфо. Това с което са се справяли преди(в соца а и след него) е нозема апис!!! Тя вече напълно е изместена от нозема церана. Церана няма симптомите на апис(няма диаарични петна)!!! Нещо повече. Няма никакви симптоми при първична зараза. Лабораторно в България апис почти не се открива, да не кажа съвсем, докато церана е навсякъде. Дори непрофесионалисти я регистрират под микроскоп в различни нива. И защо присъства и в планински райони без промишлени насаждения и масови пръскания? Няма лечение, до някъде заради фатално късна диагностика. Обикновенно след рухване на семейства или смърт. Единици са тези, които профилактично изследват нивата на спорите в пчелите. Открито лекарство срещу церана не съм чул да съществува. Затова се правят известни профилактики процедурно с надеждата това да даде шанс и да помогне на пчелите сами да се преборят. Това е по-приемлив вариант от масов мор, а за такъв знам(с лабораторно доказана причина) и никак, никак не е приятен. А семейства с ниско хигиенно поведение и слаб имунитет са си осъдени, но при кои същества не е така? Много по-приемливо е обаче, да се наблюдават семействата и да се смени гена навреме, отколкото пасивно да се регистрират тежки загуби.
Румба как го каза това със смяната на гена като няква фасулска работа.А като няма лек и е навсякъде що не са измрели всички пчели.
Нещо като ковида ще да е тая церана не че ги няма ама що да не засилват малко работата