Цитат Първоначално публикувано от morning Виж публикацията
Още от Древна Гърция хората се борят за правото, гражданите да избират кой ще ръководи държавата. А в нашата история имаме повече от светъл пример в тази борба - Васил Левски. И към днешна дата няма как да кажа, че делото им е било напразно, че са се заблудили, дори напротив. Аз съм благодарен на всички хора, от всички краища на света и от цялата човешка история, които по един или друг начин са допринесли, за да го има това право, за да го имам и аз, и съвсем не иска да живея в държава, в която да липсва. Така, че и всички политици да не харесвам - а определено не ги харесвам - пак ще отида и ще пусна моя вот на изборите, защото негласуването е път, който води само към по- лошо.

Уви във бившите соц. държави сме възпитавани във други идеи и сме изградили различен мироглед, та сега ни е някак непонятно как се работи с това право, нямаме опита и не разбираме, както се изрази, какви са възможностите. Подобно на много възрастен човек, който цял живот е притежавал телевизор с две копчета и два канала - сега с дистанционните, с многото програми, със екстрите и т.н. възрастните хора се затрудняват с тези телевизори, сега са по- сложни. Мисълта ми е, че ниската избирателна активност е явление, което не е изненадващо. Но онова, което е лошото, че учим идните поколения на същата соц. заблуда, че "няма смисъл да гласувате, защото от вас нищо не зависи", в добавка "само си губиш времето в България, по- добре върви в чужбина", а сетне се оплакваме, че мафията, че държавата се затривала, че демографската криза, че ТЕ ни гонили децата ......
По принцип си прав, правото на избор е хубаво нещо...
И все пак, лично аз не виждам как фактът, че го "има това право" ме улеснява по някакъв начин, ако трябва измежду 50 отровни блюда да си избера едно, което да изям...