Цитат Първоначално публикувано от Silvia Виж публикацията
Лошото е, че се появиха натровени и пълзящи пчели и не знам, какво да правя, че да им помогна. Стана отведнъж по време на пашата, вече трети, четвърти ден.
Грешка момиче! Личи си, че има малък опит, но човек се учи.

При мен е същото за поредна година след активна паша при рапица и в последствие акация. Буквално ходя в пчелина по пълзящи пчели. И няма отърване от тях. Стана изведнъж, след като започна активния принос на акация. Нарича се майска болест, поради прекалено многото прашец. Е аз вадя голяма част от него, но пак е прекалено много. Другата причина е, че пълзящите пчели са стари индивиди, излюпени през април. Предполагам знаеш в активния сезон, колко живее работничката? Като минат 40 дни от живота й, и пашата продължи, така става. Това ми се случва за поредна година след силна пролетна паша през май, а моите кошери са силни и има какво да мре на воля. След седмица само гледай, как земята покрай кошерите ти ще се покрие с измрели пчели и ти ще чудиш и ще се вайкаш, че пчелите са натровени. Не, не е така. Просто подмор от изтощение, следствие активния принос на мед. И абсолютно нищо за притеснение!