Първоначално публикувано от
Niki1313
Ихаааа...Някой хора се учат бързо...поздравления
За първи път този метод го направих преди 20 години. Тогава, от моите познати пчелари, никой не бе го чувал. Не съм го срещал дори и в книгите, вестниците и списанията, които съм прочел (изчел съм повече от един метър височина стари български и още толкова руски списания).
Претендирам за авторство (шегувам се естествено), но ако някой има доказателство, някъде нещо да е написано за този начин на делене, преди повече от 20 години, нека да сподели източника, би ми било интересно да го прочета.
Между впрочем, този метод е популярен само в България. Не съм гледал видео клипове, които да показват този начин на делене, били те Руски, Френски или Английски.
Тази година малко го доразвих метода - В разгара на рапицата преместих всичкото пило (долу-горе 8-10 дадан-блатови рамки*) в отделен корпус на друго място в пчелина. На старото място върнах 10 полупразни ДБ рамки със старата майка и двата магазина, които бях сложил в началото на рапицата. Така се освободи повече пчела за носене на нектар. Няколко дни след тази гимнастика, двата магазина са пълни. Какво ще произлезе от това - не знам, какво ще правя по време на акацията - ще реша в крачка. Пчеларството ми е меко казано интересно и продължавам да експериментирам.
*До началото на рапицата, та дори и няколко дни след като пчелите носят обилно нектар, държа Дадан Блат като последен 3ти или 4ти корпус най отгоре. Под него са 2 или 3 магазина. Така, без много усилилия, без стеснявания, разпечатвания и други всеизвестни мурафети, пчелите се развиха на 8-10 рамки с пило.