Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията
Нещо не вдявам, не съм в час, или пък ми бяга логиката, която пък може въобще да я няма. В случай на натрупване на противоакарни химикали във восъка не би ли следвало дълго време в кошерите да не присъстват акари, защото акарите не могат да се развиват в среда, в която има присъствие на отравящите ги вещества? Обаче, в реалната действителност не наблюдаваме такова явление. От което следва извода, че акарите доста бързо се приспособяват към дадения химикал и придобиват резистентност, или пък, че за ефективното действие на химическия препарат, е просто необходимо присъствие на химикала във въздушната среда на кошера за някакво кратко време, в което препарата действа на акарите, а не натрупан във восъка за дълго време. А сега де?...

То майките бягат от кошерите и по време на вадене на мед. Рецептата на Скутелатор е перфектна. Вече няколко години, при годишно трикратно третиране на семействата с ОК не ми е избягала нито една майка и нито едно семейство не е имало наченки да излиза масово през прелката. Въпросът е да се използва пулверизатор, а не да се прилага "нормалното" накапване. Сега, за да не питаш, на кого по колко, ще се повторя, че съм писал за това и преди. На най-силните, по рецепта на Скутелатор, по 25 милилитра, на по слабите /нуклеуси/ от 15 до 20 милилитра според количеството пчели, като на трирамковите нуклеуси, директно, без да се замислям, изпръсквам по 15 милилитра, без никакви вредни последствия. Но под 15 милилитра ОК няма никакъв ефект.
Няма значение чак толкова количеството, защото рецептата е сравнително занижена. Та, затова питам на кого и по колко? Могат да се ползват и по - силни разтвори. Майката за да се предпази се изважда и поставя в клетка докато трае манипулацията. И рецептата на Скутелатор изобщо не е на Скутелатор. Защо му се преписва, като негова?