Здравейте колеги

Понеже ми се намират различни по вид, размери и най-вече години кошери - ето моето мнение:

По-добре е да има перваз, отколкото да няма. И веднага пояснявам по-подробно.

Имам нови купени кошери (всичко ми е Дадан) с первази. Тези от магазина имат няколко главни недостатъка:
- самите первази са неадекватно закрепени (с един-два такерни телбода примерно)
- Горната част на перваза е перпендикулярна на стената - това води до задържане на влага през зимата, перваза се надува и разковава. И като го разлепим веднъж-дваж и пада.
- Тук-там някой е боднал по две види в краищата на перваза и толкоз. В този вариант по-издържат .

И понеже съм си правил и сам магазини за гореспоменатите кошери и за други - самосглобки на не се знае кой 'майстор' дърводелец, ни в стандарт ни в размери... Миналата година спешно правих 15 магазина, че без первази ги слагах. Стават. Тази година им слагам первазите ;-)

Това , което споменавате нагоре, че не се разлепяли ... си е ваш проблем. И той иде ей оттук: Като ви мързи да си стържете клея от магазините, като ги разлепите два - три пъти Ви се насъбира много и после ще ги разлепяте с автомобилна щанга. Моя татко така ми помагаше веднъж. После двамата магазин дигаме, ама заедно с целия кошер ;-)
Когато нямат перваз се чудя къде да забия рамкоповдигача като клин, че да разлепя магазина от плодника.
Иначе, с перваз, все от някъде има луфт да се мушне и натисне. Изпуква на разлепено и се вдига.

Като се поопърпат новите кошери, понадуят, напукат и разместят, тогава иде на помощ перваза. Къде ще обере някой луфт, къде някоя цепнатина между магазина дето оттам влизат мравки и молци. Те пчелите ще го залепят да не им вее вятъра...
Няма ли перваз, вътрешните пчели лепят с клей, а външните (от другите кошери) го разлепят и носят у тях си. Съм се чудил какви клечки и парцалчета да напъхам, че догодина ще минават на ремонт.

МартинСки. Ако сам ще си правиш первазите ето ти от мен акъл :

Летвичката (по-точно гредичката) на перваза ти да е (височина х дебелина ) 3х2 см. Горната ти част да е с 10 градуса наклон надолу (да не задържа вода). Жлеба отдолу да е дълбок поне 1 см и широк 5-6 мм.
Когато ги монтираш по магазини или корпуси: По една вида в двата края. Обикновени пирони, забити с чук (не такерни) - два на късата страна и три на дългата, разпределени равномерно между видите (може да се полакомиш да сложиш и види, ама няма смисъл). Ако още не са боядисани магазините - и малко лепило Д3б няма да навреди да капнеш. Старай се отгоре да не ти остават пролуки между перваза и стената на магазина.
Ако си купил с готови первази (долната картинка) сложи само видите и пироните. Да не береш поне ядове после.

Колкото до вятър ... досега магазин не ми е падал. Нито с перваз, нито без.. Няколко капака обаче, да. Една тухла отгоре решава проблема (за момента).

Поздрави.