Цитат Първоначално публикувано от Начинаещ
Колеги имам един въпрос и ако не ви затруднявам ще ви помоля да ми отговорите.
Преди малко повече от месец си направих една отводка на 4 пити като им придадох млада оплодена майка. От тогава до сега е подхранвам със захарен сироп 2:1 и сега вече е на 7 рамки. В сандъчето има около 4 килограма мед. Сандъка ми е седем рамков и повече не мога да я разширявам. Та въпроса ми е - да продължавам ли с подхранването и да местя ли в по голям сандък. А също тъка ще е достатъчен ли този мед за изкарване на зимата.
Благодаря ви предварително за отговорите!
7 рамки дори и магазинни,са достатъчни за презимуването дори и на средно с-во с около 10000-15000 пчели.Трябва обаче да са пълни от летва до летва.На 7 мг рамки има около 9-10кг мед.На ЛР рамки влизат 14-17кг мед,а на ДБ още повече.Математиката е 1кг през октомври,1кг през ноември,1кг през декември,3кг за януари и 3кг за февруари = 9кг,но при този вариант трябва задължително питка при първото затопляне на февруари и подхранване със сироп началото на март.
Варианта на Юрий с голям запас от мед е много добър,но когато разширяваш пчелина е трудно приложим за отводките,поне според мен!