Цитат Първоначално публикувано от ingivo
Ето каква я забърках и аз . Вече в главата ми стана каша . Книги ,форуми мнения като отида и отворя кошера се чудя ся кво беше ? Такаааа, разширявах отводките по описания начин горе с една пита по малко горе от долу до 13бр.Обаче никъде не можах да открия отговор защо па трябва да са различен брой питите ? Майката трябвала да снася горе ? При мене не е така снася и горе и долу като все гледа да е на по старите пити тия с които ги купих, от новоизградените само в една вече има 2-ро поколение пило? Вчера направих следното свободно съчинение добавих 1 основа горе като от долу качих питата със открито пило заедно с майката горе до основата в средата от двете страни прашец и мед не пълни пити долу останаха медови и 2-3 празни новоизградени с по мъничко нектар сигурно е сиропа с който ги подхранвам а защо беше в средата на питите пък съвсем не знам.Сега са 7 горе 6+1 основа и 7 долу сложих по 2 лентички варостоп 1 горе 1 долу в различни междини и продължавам подхранването през ден по 300-400 мл сироп 2вода:1захар + стартовит .Повече мисля да не ги отварям за да не направя още някоя глупост единствено ще извадя лентичките след 20-тина дни. Нека сами си подредят за зимата както им кеф . Друг вариант който ми минава през новобранския мозък е да ги зазимя в един корпус тоест трябва да извадя 4 пити ??? Те като количество в момента мисля че ще се съберат на 7-8 междини . Майката си снася което мисля че е добре . Като гледам по пилото мисля ,че е имала един промеждутък без снасяне около 10-тина дни не знам защо??? Внасят прашец 50% от влизащите направо не знам от къде го взимат цялото поле е сухо на кибрит ? Ще съм благодарен на коментари относно действията ми.
Колега, както и да ги подредиш в момента, това няма да е последното подреждане. Има още много подреждания да направиш до окончателното зазимяване. Но трябва да си поподготвиш нещата. Като гледам май ще ти останат малко пчелите, тоест ще са на един корпус.
Примерно тези четири пити, които евентуално ще трябва да се махнат, а те са новоизградени и по тях няма пило и почти няма храна, ги сложи долу в двата края. По средата на долния корпус събери пилото, а горе всички пълномедни пити. Така подредено, го приготвяш да му махнеш долния корпус при окончателното зазимяване, когато пилото се е излюпило.