Цитат Първоначално публикувано от julian103 Виж публикацията
Наскоро четох "Пчеларство по законите на хралупата" на Палагин. Там той твърди, че пчелите не топлят целия обем на кошера. Ето откъс от книгата:

"Зазимих пчелно семейство, като над плодника поставих магазин пълен със запечатани пити с мед. През пролетта се оказа, че в магазинните пити има пило. Разтревожих се… какво ли става в плодника? И как ще сваля магазина, когато в него има пило? Пилото започна бързо да се развива надолу по рамките. Долната прелка беше затворена, пчелите летяха през горната прелка. Семейството се развиваше по-бързо, в сравнение с останалите семейства. Обемът беше голям, 12 рамков плодник на ДБ с магазин над него, считах, че трудно ще се запази топлината в този голям обем. Забелязах, че пчелите се концентрираха и развиваха в едната половина на обема, по-добрата и по-топла част. Тогава стигнах до извода, че пчелите не затоплят цялото пространство, а само пространството заемано от пчелното кълбо."

Или аз не съм разбрал правилно или има противоречие м/у "централното парно отопление и термопчелите" и Палагин?
Това, къде избират пчелите да стоят в кошера през зимнопролетния период от време ми се струва, че е от някакви фактори, които само пчелите си ги имат предвид за всяко отделно семейство. Повечето избират предно ляво разпределение, ако са поставени посока Юг на прелката. Страната която най - добре се огрява от Слънцето. Имам един който постоянно е в предно дясно. Отдавам го на това, че има дърво което му засенчва лявата част и Слънцето го огрява в по - късните часове. Приемаме, че топлината ги кара да избират мястото. Да, но имам и друг, който е в същото положение, но под друго дърво. Пчелите са си от ляво. Остава, че решението се взема от самите пчели и от факторите в кошера/по топла част, разположение на мед, прашец/. Дори и хората го правим това. Не робуваме точно на принципа хол, спалня, кухня, а понякога се преоформяме точно обратно.