Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
"Съществува майкопроизводствен монопол, обслужващ интересите на тесен кръг и нанасящ огромни щети и пропуснати ползи на всички останали пчелари в България."

Как се обръща палачинката само.
Е как бе, има промяна... вече има два тесни... кръга...

Няма да правя конкретни предложения. Защото живеем в Абсурдистан и настоящите "предложения за промени" са пълен ТАШАК! Баща ми, лека му пръст, разказваше за старата и новата доктрина на църквата. Старата била: Който има чичо владика, ще стане поп. Новата щяла да бъде: Който няма чичо владика, няма да стане поп!
За мен, в момента тече все едно приватизация на бранша. То не е ново, ама до сега ставаше по комунистически - тихомълком, имаше трохи за врабчетат т.н. Сега някой реши да вземе бранша на акодр. Да тупа чувала докато пуска и да намира нови чували (като опрашването). Като спре да пуска, еееее има и други браншове, ще тупаме примерно чували от въглища...
Защо говоря така? Ами защото това виждам.
1. Контрол на вноса и развъждането на пчели. България има към 2000км "не морска" граница, през която БЕЗКОНТРОЛНО всяка година прелитат хиляди роеве от съседни държави. За какъв контрол говорим? 2000км по 5км = 10000км почти 10% от територията на страната?!?
2. Имам приятели и в двете развъдни организации. С риск да ми се разсърдят, и двамата са регистрирали "развъдни" пчелини в землиша с повече от 500-1000 семейства в 5км радиус. А от там нататък никой не може да регистрира пчелин в този радиус. Що за малоумщина?
3. Само помислете. Всичко за което си говорим са конфликти помежди ни, в бранша. А защита от вноса на конкурентем мед? А задължения за посеви на медоноси? А забрана на пестициди и хербециди, заради които не ни искат вече меда на традиционни за Бг пазари? А фиктивния само документален ветеринарен контрол? А новите сортове, които не само не дават мед ами и убиват пчелите? Ами това, че има две наредби за пръсканията и никой не ебава нието едната от тях? И още и още и още...
Така е "колеги", бързо се пързаляме по наклона на синусоидата. Кога ще тръгнем нагоре не е ясно. Но е сигурно.. Защото има много диви пчелари, които нямат никакви регистрации, не вземат субсидии, тените пчели не знаят за СПК, нозема и яко се търкат във варостопа. Та те ще оцелеят и после ще ни продават отводки и майки нелегално, както си е от памтивека!
И за финал и аз като Рости, ще ви пожелая успехи и дълголетие!