Цитат Първоначално публикувано от ianev Виж публикацията
Тази година за разлика от предни години семействата държаха търтейте до началото на ноември месец. Това нещо други години го е нямало и съм склонен да се съглася със теб че това може да е някакъв сигнал за проблем. Но това важи за предишни години но не и за тази. В някой семейства с по стари майки тук там се наблюдава по някой търтей. Не се заяждам Янчо но обикалям доста блоковете и наблюдавам целия процес от засаждането до жъненето на всички култури. Есенниците (житото и ечимика) при засаждането и покълването си не се пръскат с нищо. Някой арендатори още при засаждането торят или седмица преди самото засаждане торят с тор на гранули ( предполагам амониева, ще питам), за да обогатят почвата. Започват да ги пръскат от пролетта и по точно малко след като напръскат рапицата или седмица, две след това. Тогава се наблюдава заслабване на кошерите в някой райони, но не и сега. Колегата със подмора, ако може да даде малко повече информация колко годишни са майките по семействата, със какво третира за акар, подхранва ли август-септември. За да може да добием по ясна картина на случващото се. Иначе само гадаем по едни снимки и предполагаме.
Ти може да не си видял при теб, но две седмици пръскаха при брат ми в началото на ноември. Какво им пречи да са напръскали с нещо за бърз разтеж( прочети пак докладът на професора) и при топлото време с прашец да са вкарали отрова с прашеца и водата. От 10 рамки с пчели при брат ми, има семейства в момента на една две рамки. Проблема е, че не е само той, защото ми казаха за същия проблем за пчелин след Меден Рудник, а там пак има сято ечемик и жито.