Цитат Първоначално публикувано от Kuline1 Виж публикацията
Допълних си цитирания от теб пост.
Не мисля, че са се шашнали, просто имат голям избор, а фирмите са ограничени, демек, ни работят както си искат, за това и други не се допускат в клана. На принципа : " Тати каза, че ще ми купи колело, ама друг път". Та така и с други мераклии за износ на пчелен мед.
Първо, трябва да имаш пазар, за да изнасяш. Значи, някой някъде трябва да ти вярва, че можеш да изпълняваш договорите си, при това качествено и в срок. Това е препъникамъка пред мераклиите да стават износители. Дори да ти повярват и да ти възложат договор, събирането на 20 т партида без проблеми при анализ си е нелека задача. Трябва да имаш сигурни доставчици пчелари, на които вярваш. Един да те издъни, ако тепърва почваш, си дотам. Най накрая трябва да осигуриш капитала, с който да купиш и обработиш партидата. Това е сравнително най-лесната част. Трябва да имаш и резерв, за да устоиш при провал /върната партида/. И след всички тези рискове, нали не очакваш някои да даде на пчеларите повечето пари, получени от реализацията, а за себе си да остави жълти стотинки. Не съм търгувал с мед, но и при останалите бизнеси е горе-долу същото.