Зарко е прав, всичко е въпрос на договорка. Няма как да гарантираш, че ще произведеш точно определено количество, от точно определен сорт мед. За това и цената на фючърсните сделки обикновено е по-ниска. Но тя ти дава параметрите към които да се стремиш. Ако не те устройва, просто не го правиш, а не после да се чудиш какво да я правиш тази продукция. Даваш я на безценица, поне да си върнеш разходите, които вече си направил за нея. Но кой да я вземе? Естествено, че това е лице със свободни средства в настоящия момент, което ще извлече полза (печалба) от покупко-продажбата в определен момент. Иначе и то няма смисъл да го прави. А после плачете, че търговците били кръвопийци.

Към Фарар. Не си досаден и може да ме питаш каквото поискаш. Никога не съм казвал, че българския пчелар е мързелив. За нас дори е валидна поговорката "За лудо, работи, за лудо не стой", но това си е една лудост от която финансова полза няма. Надявам се ти и всички останали да ме разберете правилно и да няма обидени. Убеден съм, че почти всички пчелари в Б-я са искрени в намерението си да подпомогнат семейния бюджет и не жалят сили и труд на пчелина, но не правят и елементарен маркетинг на пазара, а много често нямат и търговски умения. По този начин са зависими от търговците, последствията от това ги знаете всички.