Цитат Първоначално публикувано от Aleksey
Цитат Първоначално публикувано от Farar
!Ако изтръскаш търтовката на 5м,пчелите-търтовки се прибират в стария си кошер пълзейки по земята.Казвам го от личен опит!

Това сигурно си го направил още преди да нагазиш в научната литература.Само предполагам.До сега небях срещал в по-обикновенната литература,че при изтръскване кошера на търтовачното семейство трябва задължително да остане на мястото си.Явно трябва да се чете .Но мен ме интересува не как и къде да се тръска търтовачното семейство,а каква е физиологичната разликата м/у семейство изпаднало в роево състояние и търтовъчно семейство.Надявам се на отговор.
Както каза:сигурно,а и наистина може само да предполагаш!? Не чети м/у редовете колега!Търтовката не остава на мястото си.Махам я и на нейното място слагам най слабата отводка с оплодена майка естественно.Зароеното с-во в 90% от случаите е достигнало максимум.Търтовката зависи кога ще я откриеш,но тя определено с всеки ден върви към гибел.Най правилното което трябва да се направи според мен,е да й вкарам млада оплодена майка. Други въпроси??? cool;