Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
За ЛР кошери: В средата на май разделям долния и горния корпус с ханеманова решетка, като майката оставям в горния корпус със запечатаното пило. В долния корпус пчелите залагат маточници и в последствие се излюпва и опложда майка. През целия сезон младата майка си остава долу и осеменява почти на 100% всички пити. Горната (старата) майка работи съвместно с новата през целия сезон без проблеми. В последствие двумайчиното семейство се развива по-добре от едномайчино. Когато реша мога спокойно да направя отводка с цял корпус. Така до есента, когато махам ханемановата решетка и оставям на пчелите да си изберат царица. Може би е важно да отбележа, че кошерите ми са с мрежести дъна и това спомага на пчелите в долния корпус да останат с впечатлението, че са осиротели.
Здравейте колега!
Искам да направя по Вашия начин (този сезон). ДБ корпуси при мен. На едно/всякакво пчелно семейство (освен пити в плодник) имам:
1. още един (запасни) корпус изградени кафяви пити.
2. и още два корпуса с основи (восък/пластмасови бургаски)
3. и още по седем магазина (9 рамки) с неизградени бургаски основи.
Всички дъна мрежести. Вече всички 10-рамкови корпуси имат гребени и побират 9 ДБ рамки.

В района на ~ 5-10 май цъфне акацията, след месец липа, и в средата на июли слънчоглед (сега сеят). В момента силата на семействата от 4 до 6 пити затворено пило.

Много се притеснявам...
1.Ако сложа по един магазин за акация (само да не блокират плодник)
2. След акация - направя по Вашия начин.
3. След липа - разширяване(на решетка) с един корпус основи ДБ, за горната стара майка.
4. След слънчоглед - разделяне на семействата (и на хр. запаси)

Какво препоръчате? Ще стане?
Предварително Ви благодаря.