Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Восъка се топи при температура 65 градуса, а меда може да се декристализира при температура 40 градуса. Тоест възможно е от питите да се извади кристализирал мед, без при това те да бъдат унищожени. За целта обаче трябва да се използва камера с терморегулатор, който да ЗАКОВЕ температурата на 40 градуса и нито градус повече. Темперирането на питата и престоя в камерата е бавен процес - от 12 до 24 часа. След цялостното декристализиране питата се вади и престоява на стайна температура още 12-24 часа, за да се стегне восъка, и чак тогава вече може да бъде центрофужена.
Изрових това мнение от 2013 г, защото допрях до същия проблем. В корпусите на моите отводки има по 2-3 /някъде и 5/ миналогодишни пити със захаросан мед. Пчелите ги хапват трудно, едва, едва, а мястото трябва. Като начинаещ, нямам изградени пити за разширяване и ми се иска тези да ги опразня някак, за да отворя място на майките да снасят. Това са над 150 - 200 пити. Описаното темпериране на пити пробвано ли е, или е само теоретична постановка? Касетъчна центрофуга, мисля, ще е най-подходяща като най-предпазваща питите.