Здравейте, колеги. Искам да споделя една идея с вас, за да чуя вашите мнения.Вече повече от 10 години си имам 2 кошера ДБ. Бях все още ученик и рядко имах възможност да ги посещавам. Но въпреки това "суха" година не е имало. От миналата година имам възможност да посещавам кошерите почти всеки ден и реших малко да увелича семействата.
Миналата година направих опит да направя отводка по следния начин - Разделих питите от единия кошер по равно ( 6 в нов сандък и 6 останаха в стария). Новото семейство изгради няколко маточника, майката се излюпи успешно, но след това изчезна (предполагам, че е изчезнала при оплождането). През това време подсилих семейството в 2 пити запечатано пило. Времето напредна и реших да придам млада оплодена майка, семейството я прие и започна да снася яйца, но много много слабо. Отново добавих пита със запечатано пило, но семейството не се развиваше добре.
Един ден отидох при кошерите и когато го отворих видях, само малко умрели пчели в сандъка, и пчели крадци, който бяха унищожили всичкият мед и прашец на семейството.Това се случи в края на Септември.
Тази година искам пак да направя опит за отводка. Мисълта ми е следната:
Дали е удачно, пак да разделя семейството на две, по 6 пити. След като заложат маточници, отново да разделя на две места по 3 пити, като и на двете места да има маточници. Мисля да настаня новите отводки във фибранови нуклеуси, като периодично ги подсилавам с пити запечатано пило и обилно подхранване.
Дали ще се получи нещо или идеята ми ще бъде несполучлива?