Ако е само за транспорт съм съгласен, но лично аз съм против ползването на инкубатор. Бях решил да си купувам подобен и да оставям маточниците последните два дни в него да се излюпят и да придавам така майките в нуклеусите за оплождане. В последствие попаднах на една изключително ценна книга на тема майкопроизводство, в която са описани опити на френския пчелар Жил Фер с инкубатор. Та въпросния три поредни години е правил различни опити като е отнемал маточниците от отглеждачите и ги е поставял в инкубатори за остатъчния период до излюпване на майките. Доказал е че това е изключителен стрес за развиващата се какавида и във всички случаи на маточник доотгледан в инкубатор, се е получавала майка с ниско качество. Все още науката не може да каже със сигурност какво точно се случва с маточниците след запечатване и защо те са така отрупани с пчели (това всички сме го виждали), но прекратяването на тази връзка между пчелите и маточника е много неблагоприятна. Има подобна ситуация при кокошките. Пиленца, които са излюпени от яйца отгледани в инкубатор, в последствие оставени да пораснат и станат възрастни кокошки, не проявяват майчински инстинкт и не искат да мътят, т.е. инстинкта им за продължение на рода е прекъснат!

Цитат