Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
Здравейте,
днес направих проучвателна обиколка на насажденията около единия пчелин. Оказва се, че напролет ще съм в "море" от рапица. В двукилометровата зона почти всички насаждения са рапица, останалите са угар и малко пшеница. Освен това имам акация и липа, но не повече от 100 декара от вид. Има и ливади с магарешки тръни, около 100 декара. Пчелина е съставен от 60 бр. отводки на 4 рамки и 30 бр. на 5 - 7 рамки в ЛР корпус. Това в североизточна Добруджа. Четох доста, но ми трябва обобщен съвет - прави 1, после 2 и т. н. Освен да извадя мед през лятото, целта е бройката да стане 200 семейства наесен, така че ще трябва правилна стратегия. Мед от рапица засега не искам.
Трудно е да ти даде някой съвет Step by Step, защото отглеждането на пчели не е точна наука както много от тук присъстващите си мислят. Освен това дори и да допуснем, че пчеларството се доближава до точните науки, то неизвестните са достатъчно, за да не се получи желания резултат. Колегите ти дадоха достатъчно насоки, които не смятам да повтарям.