Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
Вдигнах палче заради извинението, но абсолютно не съм съгласен труда на пчеларя да се приравнява с минимална работна заплата. Ако сами се оценяваме толкова ниско какво да искаме по нататък въобще, от изкупвачи, от държава, от колеги. НЕ, не и не.
Пчеларския труд е и много тежък и изисква интелектуално включване. Заради втората причина до сега почти никой в БГ не е успял да направи пчеларски бизнес с работници. Ако пчеларството изискваше машинални операции, без никаква компетентност и в среда благоприятна за работа бих се съгласил да е за 420 лева ама в случая да ми се преравнява труда с мангалския в никакъв случай не мога да се съглася. Между другото при нас мангал за двадесет лева надник няма кака да наемеш за каквато и да е работа.
Аз също не си оценявам труда на мин.раб.заплата от 420 лв. просто в случая, я използввам като пример и си го пише че е пример
Друг пример - минималното заплащане в сектора е към 680 лв., а средното е към 800 лв. може да се ползват и тия цифри. Давам тези примери във връзка с това че някъде нагоре из постовете имаше предложение за определяне на почасово заплащане или заплата.
По принцип заплащането не може да е по-малко от мин. раб. заплата затова и ползвах нея като пример за определяне на цената на труда.
Сега дали ще се приеме някакво заплащане и на база на него ще се определя цената на труда или всеки сам ще определя цената на неговия труд си е отделен въпрос просто исках да отбележа как се определя към себестойността.