Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 19 от 28 ПърваПърва ... 91718192021 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 181 до 190 от общо 277

Тема: Маточници

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Най-важна е горната хоризонтална тел, която трябва да е на 2 сантиметра под летвата. Тази тел предпазва от естествено свличане вътре в кошера. Ако я няма, често се получава такова свличане, в резултат на което пчелите правят венец от търтееви килийки.
    Точно затова минах на армирани (за да е вертикална телта). Откак със с армирани нямам свлечена нито една рамка.
    Даже по-лошо. В разтеглените килийки търтеите са зомбита, а не пълноценни.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от nikola.vladov Виж публикацията
    Голяма идея ми даде. Аз слагам една хоризонтална тел на армираните основи (ЛР) (за да стоят прави и да не се гънат докато ги изградят). После тя не играе почти. Освен да пробвам с влакно и без ток. Така няма да се нарушава целоста на основата. Отивам да направя една веднага!
    Стига си дописва, че загубих нишката/влакното
    Предполагам, че ще стане. Можеш да пробваш и с по-дебел конец(като за обувки). Като приключат с изграждането, късат конеца и ги изкарват през прелката или си го разнасят из кошера.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Хрумна ми една идея, и сега ще я реализирам. Ще отворя една тема, наречена ПЧЕЛНИ ПИТИ. В нея ще публикуваме снимки на изградени пити и ще ги обсъждаме - обтелване, свличане, пило, нектар, мед и т.н. По принцип един пчелар би трябвало да може поне 5 минути да разказва какво се е случило с една пита, гледайки само в нея. Това ще е много полезно за начинаещите, пък и за всички останали.

Вече съм подготвил снимки на свлечени пити, и ще ги пусна в тази новата тема.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Стига си дописва, че загубих нишката/влакното
    Предполагам, че ще стане. Можеш да пробваш и с по-дебел конец(като за обувки). Като приключат с изграждането, късат конеца и ги изкарват през прелката или си го разнасят из кошера.
    Извинявайте за дописването. С конеца ми се вижда добра идея (ако е и памучен). С кордата не знам какво ще стане в парогенератора след време. Моя е с прегрята пара (висока температура) и от топлината кой знае какви отрови ще влязат и от влакното (само предполагам това) във восъка.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan Mankov Виж публикацията
    Преди десет дена ЛР 8 в първи корпус маточник ... ... и в двата корпуса има пило на 9 рамки !
    Е, как ги събра?!

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от nikola.vladov Виж публикацията
    Извинявайте за дописването. С конеца ми се вижда добра идея (ако е и памучен). С кордата не знам какво ще стане в парогенератора след време. Моя е с прегрята пара (висока температура) и от топлината кой знае какви отрови ще влязат и от влакното (само предполагам това) във восъка.
    Използвал съм памучен, но много здрав. Дразни ги и го прегризват, но чак след като захванат питата.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    И аз преди много време (първата година) направих глупоста да пробвам необтелени рамки или рамки с опростено обтелване. Резултата беше плачевен, но го рабрах с голямо закъснение. Като цяло изхвърлих повече от 2000 изградени и свлечени пити. Колкото до центрофугата - вътре те се късат на големи парчета, които летят и късат съседните, добре обтелени рамки.

Гледайки на клипа твоето смешно Х-образно обтелване мога със 100%-ова сигурност да прогнозирам какво ще се случи:
    1. Горния край на питата ще се свлече още в кошера
    2. Питата ще се разкъса в центрофугата
    3. Поне 3 години след това ще се чистиш от такива пити и ще псуваш мига, в който ти е хрумнала тази "гениална" идея
    1. Горния край влиза в нута на рамката.
    2. Ако центруфугата е касетачна ще избегне този проблем.
    3. Ще поживее и ще види :-) :-) :-) :-)

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И аз едно време спорих с целия форум, когато ми казваше да не правя намислената от мене глупост (без обтелване - само със защипване в горния край). .......
    Е поживяхме и видяхме, като се молехме всичко да е наред.
    Да, ама не ......
    И после си блъсках главата в стената .....

Раззминах се само с 2000 изхвърлени рамки, но ми коства 2 години, докато ги изчистя всичките. И до ден днешен сигурно някъде в някой плодник все още има такива рамки, изкривени и свлечени ......

Наблюдател
    Регистриран
    04.07.2012
    Пчеларски район
    Димитровград
    Въпрос имам ,даже два :наскоро (преди две седмици ) разделих 2 кошера на *2 ,като оставих старите майки в два,а другите два си излюпиха млади майки .И вчера проверявам старите майки .И двете не ги видях ,в единия пило няма само едни дребни маточници ,много ,до 20 ги броих после спрях ,но това което ме озадачи е че на прашецовата рамка имаше два огромни маточника ,за първи път виждам маточници там ... пило нямаше на рамката само тези два маточника .. Какво ще рече това ? На другата майка .пило тук там ,на почти всичките 6 рамки ,но едно такова голямо ,,странно пило ,верно е че носят мед ,слънчогледа цъфти ,но това тук там ме озадачи ,така ли не е снесла поне едно петно 10*10 см некъде ,та искам съвет кво да правя и с маточниците и с другия с "тук там странното пило"
    Митаче

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Митаче Виж публикацията
    Въпрос имам ,даже два :наскоро (преди две седмици ) разделих 2 кошера на *2 ,като оставих старите майки в два,а другите два си излюпиха млади майки .И вчера проверявам старите майки .И двете не ги видях ,в единия пило няма само едни дребни маточници ,много ,до 20 ги броих после спрях ,но това което ме озадачи е че на прашецовата рамка имаше два огромни маточника ,за първи път виждам маточници там ... пило нямаше на рамката само тези два маточника .. Какво ще рече това ? На другата майка .пило тук там ,на почти всичките 6 рамки ,но едно такова голямо ,,странно пило ,верно е че носят мед ,слънчогледа цъфти ,но това тук там ме озадачи ,така ли не е снесла поне едно петно 10*10 см некъде ,та искам съвет кво да правя и с маточниците и с другия с "тук там странното пило"
    Както вчера писа Матеев, необходимо е пчеларя да се запознае с фазите на развитие на пчелата майка, работничка и търтея, за да може сам да си отговаря на подобни въпроси.
    Голямото пило е търтеево. Търтеите се излюпват на 28 ден, а пчелите на 21 ден. Ти като разделя семействата имаше ли маточници? Ако е нямало то те са си изградили. Как установи, че са се излюпили майки. Ако са си градили сами маточници, то времето за снясяне на майката е 27-28 дена от снасянето на яйцето и т.н. Има случаи когато градят подобие на маточник върху търтеево пило, но то е само подобие и пчелар с твоя опит може да го помисли за маточник.
    Прочети това http://to-bee.blogspot.bg/2011/04/blog-post_03.html
    Многото маточници са спасителни т.е. заложени на по-възрастна ларва. От тях биха се излюпили майки, но по-дребни, а качествата им ...
    Има и още хипотези, но...
    Както се казва трябва око да види, само на едни твои обяснения, отговорът не може да е еднозначен.

Страница 19 от 28 ПърваПърва ... 91718192021 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •