Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 27 ПърваПърва ... 4121314151624 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 264
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Напомня ми на синдрома на празния кошер.
    И не само на теб.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Добра да е. Провокираш ме а?
    Идентично и то не само при мен. С почти всички, с които разговарях е така. Другите които не споделиха този проблем, вероятно си затраяха, а не защото липсва. Това ме навежда на мисълта, че не е пръскане.
    Аз, липсата на пчела установих още на 29 април.
    При мен няма пръскане, няма земеделски култури, а положението е същото.
    Пълни корпуси с пило и когато очаквах кошерите да се препълнят с пчели се оказа че семействата дори са отслабнали и гладуват.
    Причината я отдавам на променливото време. Съвсем лаишки го казвам.

Иначе за настроението Дамянов е прав. Оти се косиш като че ти мине. Успех!

Автор
    Регистриран
    05.12.2013
    Пчеларски район
    Стара Загора
    Възможния проблем може да бъде събран натровен прашец, пръскан с препарат с дълъг карантинен период на действие. Събран и запечатан - силни семейства, 10 дена стояли по кошерите и консумирали запасите. Младите пчели изхранващи пилото консумират тайните пролетни запаси с перга. А може при ферментацията на прашеца в перга да е станало нещо. При мен рапицата бе пръскана с подобен препарат и забелязах как семействата боксуват в развитието си.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от roxterox Виж публикацията
    При мен рапицата бе пръскана с подобен препарат и забелязах как семействата боксуват в развитието си.
    При мен рапицата я пръскаха вечер след 20,30ч., а препарата е с много къс карантинен период. По-скоро това е някаква пандемия при пчелите.
    И пак ще спомена, разговарях с колеги, които са на 30-40 че и повече километра от мен - идентична ситуация.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Рости ,събираш ли прополис чрез решетка ?Питам информативно .В подобна ситуация бях през април,някъде м/у 5 –10 април . Пило на 6–8 рамки ,а няма летяща .Подмор пред кошерите –нормален .Сега са топ .

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Почнахме много да гадаем, а и болести и причини много.
    Виждам, че бавно се насочваме към поленова токсикоза или т.нар майска болест или спироплазма. А да не забравяме и Нозема Ц, а там нещата са сериозни и никой не иска и да си го помисля.
    Както и да е... Искам да напомня на колегите, които са намерили пило без покритие или такова изоставено в магазините, че трябва да вземат мерки веднага или поне да следят дали няма да "избие" гнилец. Условията са идеални за гнилцови заболявания, а не искам да ставам лош пророк.
    Ако имате добър ветеринар на разположение, по-добре го почерпете едно и да си каже мнението на място. Иначе ако ще е само за "дойдох и видях"...
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Основната причина за отслабването на семействата е ранния блокаж на плодниците,още по време на овошките.Резултатът е виден сега....

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Основната причина за отслабването на семействата е ранния блокаж на плодниците,още по време на овошките.Резултатът е виден сега....
    Евала адаш и аз мисля така, даже снощи му споделих на колегата kuline в чата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    А това не е ли по вина на пчеларя ? Не погледнал в плодника за да види блокажа !

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Хора за какъв блокаж говорите? За това писах най подробно целия случай. Дойдох на акация с 12-14 пити пило. Имаше семейства с 16 пити пило. Все пак на съм Бръснар а Пчелар.
    Дамянов, имаше условия за майска болест но няма оодмор който е характерен и дори се събират на купчинки умирайки. И при мен се нсблюдаваше бурно облитане което продължсваше мноооооого дълго. Обикалях да гледам многократно по дървртата и нищо.
    Най близко е предположението за отравяне с прашец третиран с пестицид.
    Складерат го в кошера и съм го пренесъл от полето в балкана.
    Имаше в изобилие такъв прашец от рапица.
    Вреди на пчелите когато го консумират тоест действа с отлагане във времето както се и случи.
    Не убива търтрите защото те не го консумират.
    Изчезнали са пчелите и от излюпващото се пило защото стават кърмачки и консумират активно от прашеца. Ако беше засегната само летящата пчела кошерите ми щяха да са пълни защото при излюпването на 12-14 пити пило щях да получа покритие на три корпуса а сега такова няма.
    Всички пострадали пишат че семействата в един момент се оправят без да са лекувани и е възможно това да съвпада с края на заоасите от такъв прашец.

Гогол, не не събирам прополис.

Матеев, дали е възможно да направиш преценка на силата на семействата от двата ти пчелина които бяха изпаднали в роево? Имаше ли рапица до тях?

Страница 14 от 27 ПърваПърва ... 4121314151624 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •