Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 30 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 297
    Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Това с преследването на роя ме заинтригува.Моля за повече подробности, как става самото преследване.Ако е на видима връзка да, това не е преследване просто отиваш на мястото, но ако отлети на далече става интересно това преследване... Нямам опит в такива случаи и ми е трудно да си го представя. :D
    Силата присъства там, където работи мисълта.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от mladen99
    Само че как да знам кога да заложа капана, да нее прекалено рано, ама да не го и изтърва>?
    Трябва да се огледаш какви медоноси има наоколо.Ако има рапица капана се слага по средата на цъфтежа.Същото се отнася и за акацията.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от svetlin
    Еее колеги сега и крадец ли ще изляза Браво бе :D
    Ловец - крадец - има рима.
    Ако си от страната на изгубилия рояка, сигурно ще си крадец.
    Сега си само ловец. Пък и законът го казва, че не си крадец, а горд собственик на рояка. wink;

Автор
    Регистриран
    21.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Aleksey
    Цитат Първоначално публикувано от mladen99
    Само че как да знам кога да заложа капана, да нее прекалено рано, ама да не го и изтърва>?
    Трябва да се огледаш какви медоноси има наоколо.Ако има рапица капана се слага по средата на цъфтежа.Същото се отнася и за акацията.
    Мисля че няма рапица, но има липа, всъщност незнам кое цъфти наи рано, но явно по средата на първата паша.

Nic 59
    Guest
    Цитат Първоначално публикувано от stanko1972
    Това с преследването на роя ме заинтригува.Моля за повече подробности, как става самото преследване.Ако е на видима връзка да, това не е преследване просто отиваш на мястото, но ако отлети на далече става интересно това преследване... Нямам опит в такива случаи и ми е трудно да си го представя. :D
    Имам в предвид когато твой рой се хване например на дърво което е в съседство и по новия закон роя е на съседа. По стария закон взаимоотношенията са урегулирани според мен много по пълноценно.

Чл.12. (1) Собственикът на пчелното семейство е и собственик на излезлия от него пчелен рой.
    (2) Собственикът има право да влезе в чужд имот с изключение на жилище за проследяване и хващане на излезлия пчелен рой.
    (3) Когато пчелен рой, чийто собственик не е известен, е заседнал в обществен имот или в имот на гражданин, собственик на пчелния рой е собственикът на имота. Когато в имота не се отглеждат пчели, пчелният рой е собственост на лицето, което го е намерило.
    (4) Споровете за собственост по предходните алинеи се решават от районните съдилища.

След формиране на роя той напуска не само кошера но и хранителната територия и отлита по принцип над 2 км. и преследването е невъзможно.
    По новия закон как трябва да постъпя ако телето на съседа влезе в двора ми, да го направя на луканки ли?

Автор
    Регистриран
    21.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Nic 59
    По новия закон как трябва да постъпя ако телето на съседа влезе в двора ми, да го направя на луканки ли?
    Ха ха ха
    Това ми хареса. Всички телета на Луканки....
    Дали има капани за превличане на Телета?
    Ха ха ха

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Nic 59
    Цитат Първоначално публикувано от stanko1972
    Имам в предвид когато твой рой се хване например на дърво което е в съседство и по новия закон роя е на съседа. По стария закон взаимоотношенията са урегулирани според мен много по пълноценно.

Чл.12. (1) Собственикът на пчелното семейство е и собственик на излезлия от него пчелен рой.
    (2) Собственикът има право да влезе в чужд имот с изключение на жилище за проследяване и хващане на излезлия пчелен рой.
    (3) Когато пчелен рой, чийто собственик не е известен, е заседнал в обществен имот или в имот на гражданин, собственик на пчелния рой е собственикът на имота. Когато в имота не се отглеждат пчели, пчелният рой е собственост на лицето, което го е намерило.
    (4) Споровете за собственост по предходните алинеи се решават от районните съдилища.

След формиране на роя той напуска не само кошера но и хранителната територия и отлита по принцип над 2 км. и преследването е невъзможно.
    Това вече е подходящото уточнение.Благодаря.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Цитат Първоначално публикувано от plamen
    Аз съм скиптично настроен към такива продукти един познат ми подари подобен.Имам празна тръвна закачена на едно дърво на пчелина пръскал съм я и една пчела не влезе вътре а на съседното дърво 5 рояка се бяха закачили.Два бяха мой а другите три бонус.Но това със чуждите рояци е малко нож със две остриета когали ще ми изпати главата не знам.
    Само с пръскане на капаните няма да стане!!! Ако се работи с Пророй трябва на опаковката да се сложи капачката с фитил за равномерно изпарение на феромоните в атмосферата.Препарата се прикрепва в капана. А във вид на спрей се използва тогава когато си на пчелина и излезе рой с няколко впръсквания в атмосферата роя да се презими.

Цитат Първоначално публикувано от georgi_goso@abv.bg
    ДА ЕСЕНТА ХВАНАХ 2Е РОЙЧЕТА С ТОЗИ МЕТОД. НО СЕГА НЕ МОГА ДА НАМЕРЯ ПРОРОЙ МОЛЯ АКО МОЖЕТЕ ПОМОГНЕТЕ ШТЕ БЪДА МНОГО БЛАГОДАРЕН НАВСИЧКИ.
    Заявки за ПроРой на тел. 06948/2215

PROINOV 1944 Вече си закупих 2бр.Благодаря и успехи в пчеларството.

Страница 7 от 30 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •