Или конденз,стекъл се от капака
При дизайна на Матеев не ми харесаха капаците, точно заради мисълта, че ще влиза вода. Тази година съм си направил 3 броя, като капаците са ми с перваз и захлупват долната част. Освен това отвора за вход го пробивам под ъгъл, така че ако се стича дъждовна вода по сандъчето да няма как да влезе вътре, също така ако духа вятър челно на отвора, пак ще влезе много по-малко вода отколкото ако дупката е права.
п.п. Другото с което експериментирах е да намажа обилно входа с лепило. Така може би пчелите няма да го прояждат(разширяват).
Ако сандъчето се постави ХОРИЗОНТАЛНО, вода не би трябвало да се задържа - просто ще изтече през дънната мрежа. При мене го няма този проблем, защото моите стойки за кошери са нивелирани хоризонтално още по време на направата им.
Иначе ако искате нуклеуса да не задържа вода и в наклонено положение, защо не пробиете на дъното по една дупка с диаметър 2-3 mm отпред и отзад? Вземате едно шило или една отверка и дупчите .....![]()
Е то трябва и инженерна мисъл понявга...![]()
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Така е, но ако тече през кошера, малко се губи ефекта от фибрана. Ако вътре има да речем 15л въздух, това са около 15 гр. При коефициент на топлопоемане на водата 4 пъти по-голям от този на въздуха, 10-20 грама студена вода ще смъкнат с доста температурата на въздуха вътре.
Зимата ако навали сняг в-у сандъчето и снега се топи и се процежда вода през него, дори да не се задържа вътре а да изтича, това би влошило температурния режим.
Чакайте малко - нуклеуса не е рибарска мрежа, а една плътно затворена кутия. При добра изработка (а при мене тя е много добра), капака влиза много плътно и процеждането на вода на практика е невъзможно. Ако все пак отнякъде се появи вода (напр. от конденз или висока влажност на вътрешния въздух), то тогава тази вода спокойно може да си изтече през дъното през мрежата или през направени отвори при наклонен нуклеус.
Ако на дъното ще се правят допълнителни отвори с диаметър 3mm, най-добре е тези отвори да са 4 на брой в 4-те ъгъла на дъното. Така водата ще може да се отича независимо от това накъде е наклонен нуклеуса - винаги една от дупките ще представлява най-ниската точка в целия нуклеус.
Аз не знам защо тази идея с отворите на дъното ви впечатлява чак толкова много. Нима същия проблем го няма и при кошерите с цели дъна и нима никой за 200 години не се е сетил да пробие отвори в 4-те ъгъла?
Тук не ставаше въпрос за това, как да си решим проблема, а само го констатирахме и коментирахме откъде може да влиза тази вода, и да... дупка на дъното не решава проблема. Ако ще вкарваме инженерната мисъл в действие по-скоро ще корегираме капака, отколкото да дупчим дъното. Всъщност може и двете неща едновременно...
При пчелите има мед, защото има ред!
Коригирането на капака с по-широк такъв (със стреха) моментално прави нуклеуса НЕПРИГОДЕН за една от основните му функции - плътно редене в бус (камион) с цел лесно транспортиране на големи разстояния.
А се и усложнява и оскъпява,така си е добре,при мен не съм виждал вода и не са нивелирани перфектно.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))