Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 224 от 677 ПърваПърва ... 124174214222223224225226234274324 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,231 до 2,240 от общо 6768
    Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Днес прегледах всички семейства. Не намерих нито едно в роево. 50-60% са на трети корпус и покриват между 6 и 10 рамки от него. От тези дето са по на два корпуса 11-12 са ревнали яко за трети корпус и до два дни ще го получат. От най-силните извадих по рамка запечатано пило и прехвърлих на няколко мърши. Не, че съм фен на тази практика, но за момента нямам готови маточници за отводки, а положението е близко до взривоопасно. Сложих им по една-две основи за градеж и по една хранилка рядък сироп, като за последно, ако са познали прогнозата за следващите 10 дни. Акацията при мен все още не е в разгара си, но сланата преди 10-ина дни попари част от листата и гроздчетата преди цъфтеж, та сега ще видим дали и колко ще има. Важното е, че през следващите 3 седмици съм в отпуск и ще мога да си направя отводките, фургона и други планирани задачки по пчелина.
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Поредният отвратително гаден ден, студ, дъжд и вятър. Обикалям из пчелин и слушам майките как събират пчелите да рояват и се моля да се оправи времето. И така чак до 15.00 часа след това малко се оправи, но успях да оправя само 7 кошера. Утре съм на работа и ще има "на рояци. com" около пчелна. А няма и капани защото съм напълнил всичко и ще пълня на комшиите. Ако имаше акация тази година щеше да е идеално, много силни кошери.
    Тази рапица направо ги побърка.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Ник не се притеснявай. И аз съм в роево както и всички колеги с които разговарях последните дни. Тактиката да изкараш акация изисква да си на ръба и времето ни прецака. Ако не държах на акацията щях да ги оправя предварително, но сега вече е късно. Не се главоболи толкова то станало вече, запрятай ръкави и ги оправяй.
    Във фейса всеки пише за маточници, чашки има снимки на излезли рояци в дъжда, по два на един клон и т.н. Тук никой не споделя заради многото големи майстори на роенето които много ме размиваха през зимата. Сега мълчат ...... Мълчат и останалите от страх да не се изложат, но годината си е супер ройлива и много ми напомня 2014.
    Да сме живи и здрави, другото ще се оправи, ще има и да бягат ще има и да останат. И аз говорих с пчелари, едни са като мен, а други нямат нито един в роево по техни думи.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Поредният отвратително гаден ден, студ, дъжд и вятър. Обикалям из пчелин и слушам майките как събират пчелите да рояват и се моля да се оправи времето. И така чак до 15.00 часа след това малко се оправи, но успях да оправя само 7 кошера. Утре съм на работа и ще има "на рояци. com" около пчелна. А няма и капани защото съм напълнил всичко и ще пълня на комшиите. Ако имаше акация тази година щеше да е идеално, много силни кошери.
    Тази рапица направо ги побърка.
    При нас времето се оправи малко преди обяд и го дават да спре да вали в близките 10 дни.
    Нямаш ли вариант за 3 дни отпуск или болничен? Не знам по какъв начин ги оправяш, но твое място тези които са в роево бих им извел майките с по 2-3 рамки пило + 2 други /индивидуална отводка/ в празен N на бр. корпус най-отгоре върху основното семейство, обърнат на 180 о и разделен от долния корпус с парче найлон от чувал. Отдолу бих оставил два маточника на различна възраст и различни рамки и да се оправят нататък както си знаят. След като се оплоди отдолу майката може да ги обединиш с горната отводка след уеднаквяване на миризмите или...имаш много варианти...
    Варианта с извеждането на майката им прекъсва мерака за роене, което е и основна цел на занятието, ако не гониш бързо разрастване на пчелина ти.
    Keep Walking...

Потребител
    Регистриран
    25.08.2011
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    При нас времето се оправи малко преди обяд и го дават да спре да вали.
    Нямаш ли вариант за 3 дни отпуск или болничен. Не знам по какъв начин ги оправяш, но твое място на тези които са ти в роево бих им извел майките с по 2-3 рамки пило + 2 други /индивидуална отводка/ в празен N на бр. корпус най-отгоре обърнат на 180 о и разделен от долния корпус с парче найлон от чувал. Отдолу бих оставил два маточника на различна възраст и различни рамки и да се оправят нататък. След ако се оплоди отдолу майката може да ги обединиш с горната отводка след уеднаквяване на миризмите или...имаш много варианти...
    Най ми е трудно на заложило роеви маточници семейство да намеря майката- там пчелите преливат като пяната на младо ферментиращо вино.След като /ако/ я намеря лесно им разказвам играта.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    При нас времето се оправи малко преди обяд и го дават да спре да вали в близките 10 дни.
    Нямаш ли вариант за 3 дни отпуск или болничен? Не знам по какъв начин ги оправяш, но твое място тези които са в роево бих им извел майките с по 2-3 рамки пило + 2 други /индивидуална отводка/ в празен N на бр. корпус най-отгоре върху основното семейство, обърнат на 180 о и разделен от долния корпус с парче найлон от чувал. Отдолу бих оставил два маточника на различна възраст и различни рамки и да се оправят нататък както си знаят. След като се оплоди отдолу майката може да ги обединиш с горната отводка след уеднаквяване на миризмите или...имаш много варианти...
    Варианта с извеждането на майката им прекъсва мерака за роене, което е и основна цел на занятието, ако не гониш бързо разрастване на пчелина ти.
    Няма проблеми да се оправя с кошер изпаднал в роево, проблема ми е да ги запазя да не изпаднат в роево.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от meho Виж публикацията
    Най ми е трудно на заложило роеви маточници семейство да намеря майката- там пчелите преливат като пяната на младо ферментиращо вино.След като /ако/ я намеря лесно им разказвам играта.
    Намирам ги от раз, от 29 оправени само 1 ме затрудни да намеря майката и най вероятно я прехвърлих някъде където не исках.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    И при мен няма нито едно в роево, тук там по някоя чашка, но празна. Добре че са на два корпуса. Майките ходят нагоре-надолу. Мъкнат яко прашец, някои са с понамалели запаси, някои са понапълнили горните корпуси с нектар, на тях сложих магазин, в които още не работят. По празниците изядоха по 1 кг инверт, преди това по 1 кг Апифонда. Днес пак им сложих апифонда, до сряда да си чоплят и да поддържат яйцеснасянето. Вчера имаше страхотно облитане на млади пчели. Ливадите вече зацъфтяват, само да позатопли още малко, влага има добре.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Няма проблеми да се оправя с кошер изпаднал в роево, проблема ми е да ги запазя да не изпаднат в роево.
    Каквасхема използваш за оправяне на семейство в роево състояние.
    Милен Михов

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Каквасхема използваш за оправяне на семейство в роево състояние.
    Налитане на пити без пило и основи.
    Делене на отводки.
    И понеже свърши всичкият инвентар, чистене на маточници (неефикасен).

Страница 224 от 677 ПърваПърва ... 124174214222223224225226234274324 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •