Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 23 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 222
  1. #51
    Потребител
    Регистриран
    22.01.2012
    Мнения
    77
    Аз днес ги подхраних моите с окло 0.3-0.4кг питки. Засега са добре само 2 бяха се качили догоре. Не знам дали сгреших като подхраних всички, така че сега след 2-3 седмици пак ще ги храня. Интересно ми е дали имат пило вече при това топло време.

  2. #52
    Приказвахме си днес с един колега за питките и за разни неща четени по руските форуми. Там съм срещал в сиропа и поилката да се слага чесън. Знае се неговото антибактериално действие. Решил съм сега в зимното подхранване с медени питки да сложа и чесън. Правил ли го е някой до сега и имате ли поглед върху тази идея ?
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

  3. #53
    Цитат Първоначално публикувано от mladen99

    Та въпросът ми е как да подхранвам семеиствата и с каква цел?
    Поправете ме ако греша:
    Силните семеиства мисля да подхраня края на февруари, началото на март със захарно-медени питки със сухо мляко и витамини с подбудителна цел на семеиството.
    Същото важи и за слабите, но за тях дали не трябва малко по рано да започна да подхранвам само със Захарно-медени питки, за да не умрът от гладна смърт?
    А как да разбера какви запаси имат?
    Мисля че Все още температурите са ниски за отваряне?
    За силните направи точно това което си наумил. Като ориентир може да ти служи цъфтежа на леската или въобще първия принос на прашец в кошерите.
    За слабите, незабавно има дай питки. Абстрахирай се от външната температура, ако ще да е -50, това не те бърка. Няма да разместваш рамките, а само слагаш питката директно върху тях и затваряш кошера. И понеже си още неопитен (нищо лично) не се знае и силните според теб семейства дали са такива, за това ги погледни и тях. Ако пчелите са се качили до горната летва и на тях слагаш питки. Даже е желателно по време на прегледа, температурата да не е повече от 5 градуса. Така ще се ориентираш по-точно.

  4. #54
    Утре ще слагам питки на отводките. Как е най-добре, в найлонов плик, в хартия, или направо гола питка върху рамките. Ако е в плик естествения отвор ли му се ползва, или той се затваря и се изрязва отвор в средата на плика ? И да използвам ли пушек, или не е за предпочитане ?
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

  5. #55
    Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Мнения
    554
    Най-добре сложи меда в найлонов плик,подгъни го от към входа и направи няколко среза с ножче на плика.Сложи питката в/у рамките,но срезовете да са перпердикулярно на горните летви.

  6. #56
    Цитат Първоначално публикувано от buci59
    Най-добре сложи меда в найлонов плик,подгъни го от към входа и направи няколко среза с ножче на плика.Сложи питката в/у рамките,но срезовете да са перпердикулярно на горните летви.
    Благодаря ! Ще се опитам да го направя още днес.
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

  7. #57
    Автор
    Регистриран
    21.01.2012
    Мнения
    136
    "Kiril8305"
    Извинен си, аз също искам да се извиня за тона и се радвам за напред да споделяме опит
    Ще ги погледна в наи скоро време и ще им сложа питки ако има нужда, а напролет вече ще ги обединявам, и ще пиша пак.

  8. #58
    Днес умесих питките по една от рецептите в темата и уповавайки се на прогнозата на времето побързах да ги сложа на отводките. Сложих тестото в найлонови пликове по указанията на buci59 и ги поставих в кошерите. ДБ 12 десет броя отводки правени между юни и август миналата година. Всичките бяха живи и здрави, но се бяха качили горе. Дано овладея сега положението с питките.Някои се разлетяха но не много. Естествено на десетия последен кошер една ме ужили за ЧНГ. Рамките не съм пипал, макър че много ми се искаше. Работихме със сина ми максимално бързо и мисля че се справихме успешно.
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

  9. #59
    Цитат Първоначално публикувано от Aleksey
    Цитат Първоначално публикувано от mladen99
    "Kiril8305"

    След като изчетох 3-и книги и 2-3 форума, ако мога да върна времето, щях да обединя семеиствата още есента и сега да не мисля глупости. Ако имах мед от миналата година, щях да ги подхраня с чист мед, обаче стават вече много АКО....
    Факт обаче е че се е стигнало до тук поради 1 или друга причина.
    Мисля че много ясно се изразих че съм млад и неопитен като пчелар, а въпросът ми беше какво да правя сега, за да поправя миналогодишната глупост.

    Ако мнението ти е обединение на пролет, може ли да обединя 2-е по 2-е слабите семеиства?
    За да се определи по точно наличните запаси от мед по добре е да се отвори при температура около 0 градоса.При ниска температура кълбото е збито и по добре се прави преценка на запасите.Няма опасност от простуда.Необходимо е само да се надникне отгоре.Ако на някоя крайна пита има макар и малко мед трябва да се премести да опира в кълбото,НО БЕЗ ДА СЕ РАЗБУТВА.Естественно това се прави ако до кълбото няма мед.Задължително трябва да поставиш питка точно върху кълбото.Нее задължително да ги обединяваш дори по добрият вариант е да ги сложиш две по две в един кошер разделени с плътна преграда на която има мрежест отвор.Предната стена и прелката на кошера трябва да е разделена.Тека се топлят взаимно.Това се прави,когато температурата е над 10 градуса и по най бързия начин.Добре е при сдвояването да се напръскат с топъл сироп.
    Имам питанка относно следното , ако кошерът ви е изработен със възглавница която ляга плънтно в четирите си канта към кошера при температура 0 градуса и опит за отваряне какво точно ще се получи?
    Въпросът не е заядлив просто не зная и искам да разбера понеже никога не съм пробвал при тази температура.
    Поздрави?

  10. #60
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Мнения
    950
    Какво ще се получи? Ще се отвори , но малко по-шумно! Ще препука, препука и ще спре, когато отлепиш......

 

 
Страница 6 от 23 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •