Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 32 от 45 ПърваПърва ... 22303132333442 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 311 до 320 от общо 444
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Христакиев Виж публикацията
    Здравейте колеги , нищо не разбирам от кошер " Лежак" , виждал съм само един път при един приетел и той имаше само един. Та въпроса ми е , може ли според вас , които отглеждате пчелите си в лежаци да ги разширите с ВО и изградени пити през една еднократно на пролет и да ги отворите след това чак на есен ? Аз имам Фарари и попитах колегите с Фарар за тази възможност , но май се оказа , че никой не е пробвал такава технология. Прочетох книгата на Лазурин и там пише , че може !
    Благодаря за отговорите предварително.
    Като всеки кошер и с лежака трябва да се работи по някакъв определен начин. Лазурин казал, че може. Може, но трябва да се съблюдават различни условия, а това поставяне на пити и основи си е чиста проба - мързел. Какво ще се получи, ако ги сложим по този начин? Ако времето е топло и има паша ще се получи едно що годе добро развитие на кошера, но ако застудее? Ако застудее, майката ще намали снасяне, ще спре градежа, семейството ще изостане от развитие и т. н.. При нормално подаване на пити или основи температурния режим ще се запазва и постепенно семейството ще се развие и ако има и обилна паша ще даде и доволно мед, а в предния случай може и да няма такъв. Та значи според Лазурин може, но според мен - НЕ.

Потребител
    Регистриран
    16.09.2013
    Благодаря ти за отговора колега Соларис, значи мога да птобвам , но след акациевата паша , когато времето е що годе стабилно и топло.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Христакиев Виж публикацията
    Благодаря ти за отговора колега Соларис, значи мога да птобвам , но след акациевата паша , когато времето е що годе стабилно и топло.
    Можеш да пробваш, но както казах трябва да се следят условията. Но пак казвам, че съм по склонен да кажа - НЕ отколкото ДА. Аз имам лежаци и понякога като се претоварят с малко повече пити или основи(магазинни) - говоря за 2-3 и не се получава искания резултат, а камо ли да се разшири в плодника и то с повече.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Aз,мисля,че би могло да се получи.Разширяването трябва да стане непосредствено преди пашата.Майката с откритото пило остава в единия край,а запечатаното в другия край,като м/у тях поставиш рамките за разширение.Восъчните основи поставяш откъм откритото пило(може и между),а изградените рамки към запечатаното пило.
    Това не съм го правил!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Тъкмо си мислех, че никой не отговаря на колегата и в двете теми, защото просто няма такива мързеливи пчелари. Може да се поставят 3-4 корпуса едновременно -април и на 1-ви август да се търсят.Какво ще се намери е въпроса.Според мен -ще има и радост, и сълзи.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Aз,мисля,че би могло да се получи.Разширяването трябва да стане непосредствено преди пашата.Майката с откритото пило остава в единия край,а запечатаното в другия край,като м/у тях поставиш рамките за разширение.Восъчните основи поставяш откъм откритото пило(може и между),а изградените рамки към запечатаното пило.
    Това не съм го правил!
    По този начин се получава маточници на всяка пита с пило.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    По този начин се получава маточници на всяка пита с пило.
    Защото на питите със запечатано все ще има и незапечатано.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Защото на питите със запечатано все ще има и незапечатано.
    Благодаря за разяснението. Аз не знаех, че е възможно да е така. За първи път го чувам.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Благодаря за разяснението. Аз не знаех, че е възможно да е така. За първи път го чувам.
    Позволих си да допълня, Майстора на краткия пост.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Позволих си да допълня, Майстора на краткия пост.
    Добре, че си ти да ме допълваш, иначе съм загубен.

Страница 32 от 45 ПърваПърва ... 22303132333442 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •