Scutellator написа:
Пчелари с 200-300 и повече семейства, които искат да поддържат чиста раса пчели и да работят на високо ниво, изхода е в изкуственото осеменяване.
Да колега Scutellator, макар и не с чак такава бройка, ще си купя АПАРАТУРА ЗА ИЗКУСТТВЕНО ОСЕМЕНЯВАНЕ, живот и здраве, но за в бъдеще, когато ще имам майки, които да ми харесват- трябва първо да имам качествения материал.
За 2012г. пред мен стои въпроса да си намеря по-добри майки, а през 2013г. те трябва да се докажат като такива.
Нека да обобщя!
Не съм доволен от майте майки:
1. Защото станаха много ройливи семействата.
2. Защото много прополисят – където и да пипна, всичко е охлепено с прополис.
3. Есенното им развитие доста куца. Въпреки голямото старание и ежегодната смяна на майките – не мога да се похваля, че зазимявам достатъчно силни семейства.
4. За да имам сила и да хвана ранната Рапицовата паша се принудих да имам целогодишно отгоре корпус с помощно семейства, за да мога да подсилвам и налитам. Дотук добре, но това е един, че и два корпуса, над основното. За да стигна до майката на основното и да направя контрола дали не залага маточници има сваляне на доста корпуси(тежко и трудоемко)!!
Доволен съм от майте майки защото:
1. Дават добре мед – не мога да кажа, че са мързеливи – дават, дават си мед.
2. Сравнително рано се развиват и бързичко нарастват през пролетта.
3. Като изключим акара, и на моменти варовито пило, последните 20г. не съм имал никакви други болести.
Варовито пило по-скоро като че ли, ми се появява повече при купените майки.
От много – поне от 10 години си купувам по 3-4 майки от различни майко-производители, с надеждата да се докажат пред моите и да взема от тях материал, но нещо до сега не съм случил на ЕЛИТНАТА майка,
Защото на следващата година при медовата контрола, пак моите дават повече мед и отново от тях – новите майки.
И понеже точно умувам как да си облекча отглеждането на майки – намерих ето това в нета.
Пчелни маточни чашки и основи-носачи за маточни чашки
пчелни маточни чашки (0.06лв/бр.– пакет от 60 бр.)
основи-носачи за маточни чашки (0.20лв./бр.- пакет от 15 бр. горни и 15 бр. долни)
Моля всеки, който е пренасял личинки в изкуствени маточни чашки и Scutellator – какъв е процента на приети личинки, добре ли ще е този метод, или да лея от восък и да лепя?
И – това ли е ПРАВИЛНАТА личинка за прехвърляне(по размер)?