Големи благодарности на колегата Ангел.Получих семената със инструкции.
поздрави Иво
Големи благодарности на колегата Ангел.Получих семената със инструкции.
поздрави Иво
Благодаря на Ангел! Получих sms от еконт!
Колеги и аз проявявам интерес къ м еводия , и ще бъда благодарен на малко семена с указание как се сеят . Ако някой подарява или продава семена за лофант ще му бъда благодарен дасе свърже с мен на тел 0885060039 или на лични да търси Диан Палов
Мерси на колегата Цеко Сифоня за семената - Еводия.
Ивайло Георгиев
0894767164
гр.София
село Богдановдол -Перник
Хиляди благодарности на колегата Ангел за отзивчивостта.Получих семената "Еводия" и технологията на засаждане.
Бъди жив и здрав!!
И от мен хиляди благодарности ,добре е когато има точни хора .
пуснах запитване в раздела лофант за семена , обаче настана едно тежко мълчание .
Ако някои подарява(продава) семена от това растение моля да се свърже с мен на лични
Миналата година колега от форума ми изпрати семена от еводия....какво ли не правих как ли не ги стратифицирах и сях и нито едно семе не покълна...или са брани още зелени,или са били много стари...не знам но нито една фиданка не се получи...така че най-добре си купете готова фиданчица и си я засадете....
Наборе,две зими подред си пройзвеждам расад от еводия.Точно сега е време да се посеят семената. Нищо особенно все едно произваждаш расад от домати,но саксията с посятите семена се оставят отвън на студено.Единственото по специално което се прави е да се подържа нормална влага.При студено замръзват при топло се отпускат.От температурната амплитуда обвивката на семката се напуква и по този начин успява да покълне.Разсада ще се появи чак през април.Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
Може да даде и 300 килца, само че един дка такива дървета, според румънски източници (http://teoalbina.apiardeal.ro/A.htm).
Във всеки случай тези 60-90 кг от дърво ми се струват твърде бомбастични. То бива медоносност, ама чак пък толкоз! Допускам, че при превода някой търговец на медоносна растителност може “неволно” да е добавил една нула, а след това с копи-пейст инфото е мултиплицирано в десетки сайтове на български език. Не знам, може пък грешката да е от српския оригинал (не съм го чел).
Ако наистина еводията е два пъти по-медоносна от бялата акация, както пишат румънците, значи можем да очакваме 120-150 кг от дка еводия, съобразно с нашите източници за медодобив от бяла акация (ок. 66 кг от дка), въпреки че, според румънците, добивът от бяла акация е 1100 – 1700 кг от ха, а от еводия – до 3000 кг от ха (до 300 кг от дка). Т. е. ако в един дка има 50 еводии, трябва да очакваме добив от едно дърво 3-4, максимум 6 кг мед.
Между другото, румънците предупреждават, че първите две години трябва да се полагат по-специални грижи за дръвчетата, защото могат да измръзнат при температури, по-ниски от -15°C/-20°C. В тази връзка, би било интересно да се прочетат коментари по въпроса, защото моите еводийки (скоро ще навършат година) са в сандъци и за всеки случай ги прибрах на топло в края на януари, та сега не знам дали биха измръзнали, ако бяха навън при -20°C. Впрочем тези дни започнаха да се разлистват и вече не смея да ги изнеса навън преди да е настъпило трайно затопляне на времето.
Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 03.05.2015 в 13:22.
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))