Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 12 от 91 ПърваПърва ... 210111213142262 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 111 до 120 от общо 901
    Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Приятели това е кошер ДБ поне така съдя по рамките, едва ли ползва и втори корпус.За да има толкова мед и то запечатан майката е била блокирана още август месец.Къде да осеменява и колко пчели ще произведе за зимуване.Казвам ви при мен положението беше същото писъл съм в някоя от темите.Само че аз и усигурих място да работи и да произведе пчелите за зимуване.Според мен и магазините е свалил рано.Ако в този период е имало и паша и той е свалил магазина блокирането на плодника е сигурно, ако е и подхранвал още по лошо.Според мен за да разберем какво е станало трябва да даде повече информация за пашата и неговите действия.Бях снимал една пита във форума с около 3кг мед от извадените за центруфогиране и Иван Деспотов тогава ми каза че ако по-голямата част от питите в сем.изглеждат така пролетта ще имам много мед и никакви пчели.Аз напълно подкрепях мнението му.Като гледам питите майката не е могла да произведе зимните пчели. В тези пити през септември пило не се е люпило, ако се беше люпило щеше да има и участъци с незапечатан мед пренесен на мястото на излюпилото се пило, а в тях такъв не видях.Останалите пчели родени преди август постепенно са напуснали гнездата и са умрели навън.Поне аз така мисля, а и говоря от собствен опит.Не задължавам никого с мнението си.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Колеги, искам да ви кажа,че кошерите съм ги преглеждал 3-ти септември да видя как върви запасяването за зимата.Днес си погледнах записките.Въпросния е имал тогава три пити пило.Продължих да подхранвам с меден сироп понеже времето беше много топло и се страхувах че ще си изпапкат запасите.Подозирам и че тогава е имало и малко паша, аз съм на брега на дунава и все се намира нещо.Затова има толкова мед в питите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Браво Вальо! Я намерете приликите ...
    http://pchelari.com/forum/showthread...=6719#post6719
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от valyo

Ясно. Бегали са. Най-вероятно от акар.
    Декември ако поотпусне времето ги накапи с оксалова киселина. Но да е полуразпуснато кълбото, да се движат.
    30 гр оксалова киселина на 1 литър вода, леко затопляш и капеш по около 5-6 кубика на междурамие пчели.
    Може и с напушване и с напръскване (ако не е студ) аз ги капя за да не вадя пити по това време.
    Ако имаш каксложи нещо на дъното да видиш ще падат ли акари.
    Колега, в България акар има от поне 30 години. До сега не съм срещал в литературата описани подобни случаи, каквито се случават в последните няколко години, нито пък съм чувал за такива от стари пчелари. За тях това е нещо толкова ново и изненадващо, колкото и за нас. Виждал съм опаразитени кошери до невъобразимо високо ниво и никой от тях не е напускал кошера. Защо?
    Много е лесно да набедиш акарите като причина. Щом акари - ей това е причината (че кога е нямало акари)

Имало един човек, който си тъпчел банани в ушите за да държи слоновете далеч от него. И когато някой му казал -"Абе то тука няма слонове", получил следната неуборима реплика.
    - Еми на, виждаш ли! ДЕЙСТВА!
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Бонев не е обикалял страната.

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от valyo
    Декември ако поотпусне времето ги накапи с оксалова киселина. Но да е полуразпуснато кълбото, да се движат.
    30 гр оксалова киселина на 1 литър вода, леко затопляш и капеш по около 5-6 кубика на междурамие пчели
    Защо точно декември,а не сега например?Ето ТУК може да се види как се приготвя разтвор на ОК.Изгледайте го внимателно но и четете и ще разберете.
    Ако ще се дебатира ОК,не е лошо да се отиде в подходящата тема.

Автор
    Регистриран
    17.11.2010
    Накапване с оксална киселина може се прави дори и когато има пило!

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Бягат си от време оно.."Късни ройчета" от такива опаразитени семейства си имаше и през "далечната" 1991год- когато аз още започвах.Именно такъв беше първия ми хванат рой...голям келепир беше, а и още помня тръпката - рой през септември...хванат на слънчогледова пита, през жътвата!
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов

Имам въпрос

Колеги,днес срещнах колегата от съседния пчелин и му споделих за проблема си.Отидохме на неговите пчели да ги видим.От 22 кошера 4 празни - меда там, акари по дъното много малко.И той третира като мен с ВАРОТОМ.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Задължително третирайте с ОКСАЛОВА КИСЕЛИНА, за да няма повече избягали.

Страница 12 от 91 ПърваПърва ... 210111213142262 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •