Кражба малко вероятно по скоро имам съмнение че може с майката нещо да е станало защото дето се вика тя разпределя задълженията на пчелите коя с какво да се занимава. Но най вероятно се облитат![]()
Кражба малко вероятно по скоро имам съмнение че може с майката нещо да е станало защото дето се вика тя разпределя задълженията на пчелите коя с какво да се занимава. Но най вероятно се облитат![]()
Първо си огледай и прослушай кошера.Ако прелката му е чиста и звукът,който издава е нормален,няма какво да го бърникаш в това време.Ако не знаеш какъв трябва да е звука при почукване на кошера,първо пробвай с другите си кошери и тогава се върни на този.При кражба-пчелите зацапват прелката с восък.
Крайно и напълно погрешно схващане и мислене.Първоначално публикувано от ianev
![]()
Утре ако е хубаво времето ще ги посетя и ще пиша какво е станало.![]()
buci59 просто предполагам и изказвам мнение от скромния си опит![]()
Ако е кражба, летежа щеше да продължи много повече и нямаше да са само 10-на умрели пчели. Това си е облитане и дано да има по често такива моменти през зимата, че с този манов мед тая година си е проблем.Първоначално публикувано от ianev
А това за майката дето го пишеш е напълно погрешно мисленето ти. И аз така си мислех в началото. Тя е там само за да снася яйца и нищо повече. Пчелите са тези които решават какво да става в кошера, а не майката. Като прочетеш 4-5 книги по 2-3 пъти , ще ти се изясни. Успех.
evgeni.filimonov вероятно си прав но на мен такива са ми ги разправяли за майката пчелари уш с много опит и до сега съм си бил с такова впечетление. И ето поне нещо ново научих благодаря за което![]()
Ето за колегата малко инфо.Първоначално публикувано от ianev
Кой ръководи пчелното семейство-майката или работничките?
Пределно кратко и точно е дрфинирано от ст.нс.д-р Боян Първулов в книгата му
"Уроци по пчеларство"-издадена 2004г.,на стр.стр.6 и 7.
"......Пчелата се отнася към едно от най-съвършенно развитите насекоми.За нея
е характерен груповият начин на живот,организация и дейност.Всичко това се осъществява в резултат на строго разпределение на труда-съсредоточаване на репродуктивната дейност в една пчела-майка,общо отглеждане на потомството,общо събиране и обработка на храната,регулиране на температурата и влагата в гнездото и охраняване на общия дом, други инцидентно възникващи дейности.
Отчитайки всички тези усъвършенствания,семейств то на медоносната пчела се счи-
та в зоологията като "свръхорганизъм"-в който функциите на хранене,дишане,защита и
възпроизводство се отбелязват както в индивидуален/за всяка пчела-поотделно/,така и
в обществен/на семейството,като цяло/порядък.Обособяването на два вида женски индивида/майка и пчели работнички/свидетелства за усъвършенстване на разделението на труда в този вид насекоми в изпълнение на обществените функции.Трябва да отбележим,че не майката се явява новост в еволюционното развитие,а работната пчела, която по своето съвършенство е забележително отклонение от нормалното репродуктивно развитие на женския индивид.Единичната пчела има нищожен мозък/около 500 хиляди неврона/,но в резултат на постоянните контакти с другите пчели се образува така нареченият"мозък на семейството"който по количество/6-8 милиарда неврона/може да се конкурира с мозъка на най-развитите бозайници/мозъкът на делфина има 8-10 милиарда неврона/......"
При 40 000 плечи по моя сметка излизат 20 милиарда неврона т.е. при 80 000 пчели са 40 мил. неврона ........ УАУПървоначално публикувано от evgeni.filimonov
сефте го чувам това, не знам до колко е вярна посоката му на размишление, но определено поне цифрите са смайващи.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Това програмистите сте с изчанчено мислене.... и сметки. :D
ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО Е ЕДИН СВРЪХ ОРГАНИЗЪМ.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))