Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 191 от 496 ПърваПърва ... 91141181189190191192193201241291 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,901 до 1,910 от общо 4956
    Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Много хора чакат с месеци,познавам такива.Аз сега съжалявам че не го дадох на 5.20 когато можех.В момента съм на зор,не просто да ми трябват пари,защото те на всеки трябват.Искрено се надявам за напред цената поне да се възтанови,дори и да тръгне бавно но сигурно нагоре.Тук има колеги които успяха да продадат на добра цена и без да чакат до март...аз обаче не успях този сезон.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    СПОКОЙНО. Не се шашкайте чак толкова от евентуалното падане на цените, света няма да се свърши с това. Аз помня преди години как цената на едро от 4 лв. изведнъж падна до 2,10лв. и така се задържа година-две преди да започне пак бавно да пъпли нагоре (Thank you, CCD!!!).
    Тогава не беше кой знае каква трагедия, няма да е такава и сега.

Просто такъв е живота и трябва да се свикне че пикове и спадове ще има. И след като това е предварително известно че ще се случи, човек трябва да е подготвен за всеки вариант. Ето сега пчеларите тъкмо имат добър повод и мотивация да направят нещо по въпроса! Защото явно добрите цени имат разглезващ ефект да не се търсят по-добри възможности (пазари).

А за тези, които се самообвиняват че не са си продали меда, когато цените са били по-високи - ами то по принцип това няма как да се избегне. Ако тази година бяха успяли да избегнат понижението на продажните цени, то догодина пак щеше да им се наложи (вероятно) да продават на по-ниските цени. ( пиковете и спадовете в цената на една стока обхващат големи периоди от време в рамките на няколко години, докато моментните и сезонните пикове и спадове обикновенно са със по-малка амплитуда). Но така е който играе на рулетка (или на Wallstreet) - веднъж печелиш, друг път - губиш.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    07.10.2010
    Пчеларски район
    ДОБРИЧКА
    Когато цената беше 2 лв.попитах един от сегашните мошеннци за цената а той ми отговори че като има кой да му дава на тая цена защо да дава повече а между другото той винаги дава с 20 ст. отгоре

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Видно е ,че много хора чакат с месеци , включително и аз.
    Обаждам им се август и винаги чакам с месеци. Най - рано са ми го взимали края на февруари, а най - късно - май. И като питаш - защо? Отговора е - защо не се обади? Ха, ха... на кой?

Автор
    Регистриран
    07.10.2010
    Пчеларски район
    ДОБРИЧКА
    Трябва ни един прекупвач като този човек http://sosnovini.bg/марешки-обясни-к...о-18051.html да им разбие монопола но за жалост едва ли ще стане

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Обаждам им се август и винаги чакам с месеци. Най - рано са ми го взимали края на февруари, а най - късно - май. И като питаш - защо? Отговора е - защо не се обади? Ха, ха... на кой?
    Апимел ли имаш впредвид?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    .... Но така е който играе на рулетка (или на Wallstreet) - веднъж печелиш, друг път - губиш.
    Казвал съм го и друг път - ако имаш милион, можеш да си позволиш да проиграеш на рулетка 1000 лева. Ако обаче нямаш нищо - играта с 1000 лева на рулетка се е чисто самоубийство (да не кажа пълна глупост).

Има си и закони от теорията на вероятностите, които доказват това мое твърдение. Когато човек играе с отрицателно математическо очакване (а то винаги е такова), тогава не съществува метод за управление на капитала (количеството на средствата в единична сделка), който да доведе до положително математическо очакване. На български език - влагането на всички налични средства в единична сделка си е пълна глупост (независимо дали очакването е положително или отрицателно). Влагането на по-дребни суми при отрицателно математическо очакване също е пълна глупост. Единственото разумно решение е с малки суми (като процент от наличния капитал) и то само при положително математическо очакване. Това е базово фундаментално правило на бизнеса. Който не го знае или който си позволява да го нарушава, въпрос на време е да фалира.

Специално за продажбата на мед тези правила могат да се тълкуват така:
    Ако количеството на наличния мед струва значима сума от гледна точка на пчеларя, най-доброто решение е да се продаде веднага след като се извади. Непродаването веднага означава влизане в СПЕКУЛАТИВНА СДЕЛКА С ОГРОМЕН КАПИТАЛ от позицията на финансовите възможности на дадения пчелар. Тази сделка е с вероятност за успех по-малко от 50%, което означава, че е с ОТРИЦАТЕЛНО МАТЕМАТИЧЕСКО ОЧАКВАНЕ. Единична такава сделка може да успее (все пак има вероятност за това), но ако пчеларя го повтаря това всяка година, то тогава ТЕОРИЯТА НА ВЕРОЯТНОСТИТЕ РАБОТИ ПРОТИВ НЕГО !!!

Нека да приемем, че вероятноста за успех в една година е 50%. Тогава вероятноста да успех в две последователни години е само 25% (0.5*0.5). Вероятноста да успех в 3 последователни години е 12.5%, в 4 последователни години - 6.25%/ в 5 последователни години - 3.125% и т.н. Виждате колко бързо пада вероятноста за успех в тази спекулативна сделка. Нататък сами си правете изводите.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Имал съм FOREX брокер и съм наблюдавал действията на хиляди хора. Прекарвал съм хиляди безсънни нощи в анализи как търгува един или друг човек. И съм откривал точно това, което ви го приказвам и сега. При достатъчно дълга игра, при която се активират вероятностите, крайния резултат от изчакването за по-добра цена ВИНАГИ ВОДИ ДО НУЛЕВО ИЛИ ОТРИЦАТЕЛНО МАТЕМАТИЧЕСКО ОЧАКВАНЕ. Няма как да доведе до положително очакване, защото това означава, че дадения спекулант МОЖЕ ДА ПРОГНОЗИРА ПАЗАРА. Ха-ха ...... ако това беше вярно, ако поне един единствен човк на света можеше да го прави това (вярно да прогнозира бъдещето), досега той щеше да е спечелил всички пари на планетата. И след като такъв човек няма, значи ПРОГНОЗИРАНЕТО Е НЕВЪЗМОЖНО !!!

И след като най-великите математически умове и гении на тази планета се провалиха в прогнозирането на бъдещето, какви илюзии храни обикновенния пчелар, че той може да го направи това по-успешно от математическите гении? Невероятно, но факт ...........

Та въпросът ми е дали тези пчелари, които изчакват по-добри цени, дали проявяват невероятна гениалност или просто губят пари поради непознаване на математиката и логиката на движение на пазарните цени ......

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от enchev Виж публикацията
    Трябва ни един прекупвач като този човек http://sosnovini.bg/марешки-обясни-к...о-18051.html да им разбие монопола но за жалост едва ли ще стане
    На мен ми е на 2 мин ПЕША и въпреки това зареждам само на Ромпетрол, който е на 5мин с кола. От дизела на Марешки има вече доста "доволни" клиенти за смяна на инжектори, помпи и т.н.
    Помпа - 100 лева,
    Филтър - 100 лева
    ИЖЕКТОРНИ ДЮЗИ -> http://www.autokelly.bg/Catalog.aspx...DdOPw0VUUKx9xU
    Труд - 50 лева минимум

Че...внимавай какво си пожелаваш...

А колегата iliew, банкет трябва да му спретне на Марешки
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Когато някой изкупвач ви звънне и ви поиска меда за 5.00, вие учтиво му кажете, че вашият мед струва 5.40 и че ще го дадете на първия изкупвач, който ви предложи 5.40.

Бъдете сигурни, че изкупвача ще си го запише това, и когато закъса са мед, ще ви звънне и ще ви го вземе на 5.40, но ще ви помоли да си мълчите. Големия номер ще стане тогава, когато изкупвача звънне на някой с 5.40, но той учтиво му каже, че меда му отдавна е продаден на други негови колеги за 5.40. Изкупвача ще се панира, ще се ядоса, че негови колеги го лъжат и мамят с договорката за ниска цена, и ще започне повсеместно да изкупува на 5.40.

Важното е да всеем смут между изкупвачите и те да си мислят, че техни колеги не си спазват тайната договорка, и изкупуват по-скъпо от тази договорка. Това е. Колкото и тайни договорки да си правят изкупвачите, те все пак са конкуренти, и сред тях също има предатели. Те го знаят това и ако се усъмнят, че някой вече изкупува на 5.40, всички ще хукнат да изкупуват на 5.40.

Аз предлагам тази година да се опитаме да удържим цената от 5.40, а догодина вече ще се борим за 5.50 лева.

P.S. http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=105&page=61 Горе-написаното е цитат от пост 610, като си позволих да променя само цифрите съобразени към днешна дата.

Страница 191 от 496 ПърваПърва ... 91141181189190191192193201241291 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •