Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 101 ПърваПърва ... 816171819202868 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 1002
    Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от Sakar Виж публикацията
    Но, виното си иска дъбово буре.
    Защо.....?

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    За да отлежава правилно,ама трябва и да е ново.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Бат Тянко и си прав,ама не съвсем.Новото буре трябва да е много добре накиснато за да не замирише ракията на дърво.Затова е по-добре първата година да се напълни с бяло вино,по възможност мускат.От там насетне - пей сърце.Ако няма бяло,може и с червено,а преди ракиджоса се измива с 10% соден разтвор,за да се свали цвета от дървото(избелва се).Третия вариант е добро накисване поне 4-5 дена с подмяна на водата на 24 часа за да се изтегли излишния танин и джибромицина да не загрубее.Аз специално си имам буре,което е овъглено от вътре и ракията става точно на уиски.Когато варя ракия,материала предварително се пресова и в казана се налива само чисто вино,тоест правя винен дестилат,нещо като коняк ама не съвсем.Варя на аламбик за да запазя аромата,защото гроздето ми е мускатово.От там за 3 месеца в споменатото буре и си ти.Та за новите бурета тъй правя аз.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Павка за аламбика не съм много съгласен, пробвай да свариш на истинска колона на кооперация Бенковски и ще видиш разликата.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Павка,имах предвид бурето да е ново за вино.За ракията имам дъбово буре 200 литра,което е прекарало седем реколти Мискет.Когато в него няма ракия го консервирам със серниста киселина и вода.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Къде го тоз казан?Ако е на повече от 30 км. от Бургас,скоро няма да опитам
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Наздраве на всички,които предпочитат качеството пред количеството,или качествено количество.

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Не знам къде по вашия край има,но както слагаш само вино и ако се работи правилно с колоната тя ще спре тежките аромати и паточни фракции и ще получиш една лека, ефирна ракия с прекрасен мускатов аромат. Заслужава си да минеш някой и друг километър повече.
    Бат тянко кат си рекъл наздраве ще пийна едно маврудче за здравето на всички.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Абе то,че има колони има,ама аз открай време си варя на стар казан и съм си намерил тертипа.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Павка,имах предвид бурето да е ново за вино.За ракията имам дъбово буре 200 литра,което е прекарало седем реколти Мискет.Когато в него няма ракия го консервирам със серниста киселина и вода.

Човек като бърза и разбрал,неразбрал пише...Сега видях,че имаш предвид виното.Ако оставиш бурето ще разсъхне,но няма да се прецака.Аз също имам 200л.,но е на повече от 80 години.Правено е за бира навремето.Дъгите му са три пъти по-дебели от стандартното за да не гръмне и пие най-малко от всичките ми бурета.Изработката е перфектна.Когато ми го подариха,го отворих,престъргах основно с шлайфа и му смених капаците.Малко го редуцирах за да мога да го вдигам (празно)Та въпросният дълготраен актив съм го оставял по цяла година сухо и проблем не съм имал.Относно сернистата киселина - тази година ще ми е втора в която не ползвам никакви стабилизатори или консерванти.Миналата година реших да рискувам и не вложих нищо в шарата.Буретата също спрях да ги напушвам с ленти.Резултата - в момента допивам последните 2 литра от 50 литровата дамаджана с бордо(каберне и мерло),тоест,запази се с перфектен вкус и аромат.Тази година отново рискувах и се надявам да има какво да сложа на масата като стане студено.Ако спра да пиша,значи съм се изложил

Страница 18 от 101 ПърваПърва ... 816171819202868 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •