Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 43 ПърваПърва ... 4121314151624 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 424
    Наблюдател
    Регистриран
    20.12.2013
    Здравей благодаря за бързия отговор. А дали няма да стават и други прашецоуловители. Ако не бихте ли подали някакъв сайт за тези на Анел.
    И още един въпрос последен, на клип на пчеларски център южен продавача каза против роева система със затварянето на главния ход и поставяне на ханеманова решетка върши ли работа или е измислица.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Самата ханеманова решетка на финландските кошери така е конструирана, че представлява и втора прелка, която по избор може да се отваря или затваря. Финландците наричат това ПРОТИВОРОЕВА СИСТЕМА и масово я използват, но аз не съм я ползвал.

Идеята е следната - ханемановата решетка се слага между първи и втори корпус на ЛР плодника. Долната прелка се затваря, а горната се отваря. Майката остава заключена в долния корпус и дори и да иска, няма как да избяга от него. Ако кошера изпадне в роево настроение, прави си маточници и дори от тях могат да се излюпят млади неоплодени майки, но рой няма как да излети. В същото време летящите пчели спокойно си работят и носят прашец и нектар като ползват горната прелка.

Всичко това е описано с много по-големи подробности в документацията на кошера, но пак повтарям - аз не съм го пробвал.

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    При тази кострукция на кошера с ханеманова решетка с прелка....
    Аз се чудя, като изпадне в роево настроение и пчелите спрат да хранят майката, при което тя отслабне доста, дали това може да се окаже достатъчно за да може да премине тя през ханемановата решетка? Другия въпрос е дали младата неоплодена майка, ако все пак успее да се излюпи, би ли могла да убие старата и след това да не успее да изляти за оплождане заради ханемановата решетка. 3-ти въпрос ... неоплодената майка е по-малка по размери, може ли евентуално да премине през ханемановата?

Извинете ме ако въпросите са глупави, но почти не съм чел за ханеманова решетка и това е първото, което ми изниква.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не знам отговорите на тези въпроси, но знам, че половин Европа работи с финландски кошери, и че е много малко вероятно в тяхната инструкция да има написани някакви глупости. По-скоро става въпрос за дълбоки познания по въпроса и за практика, която дълги години се практикува от хиляди пчелари в цяла Европа.

Иначе ти грешиш, че пчелите спират да хранят майката. Точно обратното - продължават да си я хранят и тя продължава да си снася. Нещо повече - не се получава задръстване на плодника (първия корпус), защото летящите пчели влизат през горната прелка и им е по-удобно да задръстят втория корпус. Първия корпус си остава свободен и майката го запълва с пило от край до край едва ли не на 100%.

Единствения проблем е с търтеите. Това го каза Валери, а той е работил за Парадайз Хъни повече от 3 години. Според него когато посетят пчелина (веднъж на седмица или на 10 дена), те просто повдигат за малко ханемановата решетка. Търтеите обикновенно стоят там по нея от долната и страна, и когато я повдигнат, те си излитат. Това е. Всичко останало си е както е написано в инструкцията, и най-вероятно то действително работи.

Наблюдател
    Регистриран
    03.08.2014
    Много съм мераклия на тези кошери от полистерол,ама пуста цена ме възпира!
    Уникални възможности дават и много те улеснявам,но уви.По програмите за финансиране дали ги признават като инвестиция?

Наблюдател
    Регистриран
    20.12.2013
    колега като се замислим и ако е истина това което казват че издържат по 30 години и не мърдали мисля си че е оправдана а и времето за подружка ще е по малко но това може да го каже матеев той е най-навътре

Наблюдател
    Регистриран
    03.08.2014
    Така е.По принцип един свестен сандък е около 120лв + ханеманова решетка 10лв+ Милерова хранилка 20лв. и той си става 150лв.,и все пак няма тези удобства като полистеролния.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от sarachilov Виж публикацията
    колега като се замислим и ако е истина това което казват че издържат по 30 години и не мърдали мисля си че е оправдана а и времето за подружка ще е по малко но това може да го каже матеев той е най-навътре
    Ха-ха .... чак за 30-те години не знам. Живот и здраве - ще проверим колко издържат. Към днешна дата вече има счупени корпуси от вихрушката през пролетта, която помете половин пчелин. Има и накълвани от кълвачи. Останалите са в добро състояние, но природата вече ги е поочукала отвън, а пчелите са ги позамацали отвътре, но само това и нищо друго. Разсъхвания няма и ако веднъж на 7-8 години се боядисват, още дълго време ще изглеждат в перфектно състояние.

Искам да кажа, че повредените корпуси се ремонтират много лесно. Ако са пукнати или счупени, просто се лепят и готово. Ако са накълвани от кълвачи, дупката я запълвам с пяна и лепя алуминиево тиксо от двете страни и готово.

Като казвам поредени корпуси, имайте предвид че става въпрос за десетина бройки за 3 години от общо 6000 корпуса. Тоест процента е нищожен, но се случва. Например ако от камиона се изтърве корпус на земята заедно с медовите пити в него, ами корпуса се чупи на няколко парчета, но после се ремонитра лесно и пак се ползва.

Наблюдател
    Регистриран
    20.12.2013
    ами човека от пчеларския център показа част от корпус и твърди че е на толкова.. и да ви попитам не по темата догодина живот и здраве ще продавате ли майки?

Наблюдател
    Регистриран
    12.06.2014
    Пчеларски район
    общ. Чипровци, обл. Мон
    Това лято купих за проба 4бр. полистеролни кошера. В бързината настаних семействата и забравих да ги боядисам. Дайте идея как да процедирам. Мога ли да ги боядисам докато пчелите са вътре?

Страница 14 от 43 ПърваПърва ... 4121314151624 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •