Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 46 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 454
    Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    Дамянов, извинявай ще се опитам да намеря една много стара книга за пчелите от 1912г. В нея пише за подхранване на пчелно семейство може да се сложи в кошера добре сварено половин пиле и след 10 дена ще извадите само кокалите. За теб майтап за мене истина . Ще се опитам да намеря книгата и да я кача. Не съм сигурен , че пчелите могат да "рупат" захар. Те смучат.
    С уважение.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    .... Не съм сигурен , че пчелите могат да "рупат" захар. Те смучат....
    Ако хранилката е милерова и по капака и се образува конденз - водните капки размекват захарта и пчелите смучат после сироп.
    "Не вярвайте на мнения, а на факти!" Р. Кийосаки

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Само гледай да е фармакопеен, нямам много доверие,но...
    Нещо не се връзва в цените и качеството/чистотата. Гледай дали пише тежки метали или нещо друго.
    Всичко това сме го говорили по 100пъти, хвърлете един поглед.
    Мерете pH винаги. Имало ленти по 4лв/100бр, но все още не съм ги пробвал. Дори и тези от 20лв/100бр да си вземете, то няма да е голяма загуба.
    Разтваря се много добре във вода и според мен е задължително да се добавя в сиропа предварително разтворено.
    Хапчетата се разтварят, но остава нишестето, а и излиза скъпичко, а за ампулата и дума да не става. Най-добрият вариант е да си вземеш 1361гр на прах на Now Foods.
    Чакам отговор от един приятел в Русия и ще кажа какво е станало, но най-вероятно има вариант да се внасят добавки от там.
    Аз мисля да давам по 1 грам на литър за засилване на имунната система а края на септември ще си давам нозевит + за профилактика.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    Дамянов, извинявай ще се опитам да намеря една много стара книга за пчелите от 1912г. В нея пише за подхранване на пчелно семейство може да се сложи в кошера добре сварено половин пиле и след 10 дена ще извадите само кокалите. За теб майтап за мене истина . Ще се опитам да намеря книгата и да я кача. Не съм сигурен , че пчелите могат да "рупат" захар. Те смучат.
    С уважение.
    Не съм водил пчела на зъболекар, но може да рупат сняг за разредител .
    Сухата захар я използвам за гаранция, че семейството няма да умре от глад и в същото време влагата е по-малко, С едно вдигане на капака, можеш да разбереш има ли запаси и при нужда да сипеш суха захар. Няма начин хранилката ти да е пълна със захар, а семейството да умре от глад, освен ако няма друг проблем(кълбо зад преградната или друго изпълнение).
    Към момента сухата захар ми допада повече, отколкото питките и това е поради чисто практически съображения, а не от мързел.

Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Аз мисля да давам по 1 грам на литър за засилване на имунната система а края на септември ще си давам нозевит + за профилактика.
    По-голям ефект има когато се дава 1-2 поколения преди зимната пчела. Смятам всичко в килограми, а не в литри - съвет.
    Изобщо няма да видиш разлика при ползването на витамин C с или без Нозевит. Почти всички лекарства(тип Нозевит) са с основна съставка някаква киселина. Нямам идея каква е концентрацията на лимонена киселина в Нозевит, но е в пъти по-малко от от 1гр/кг сироп, а лимонената е по-слаба от вит Ц (според химията в тази галактика). Тоест, както ти казах...разлика няма да видиш с или без него, но пчелите и парите са си твои.

Успешно зимуване
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Дамяне, мисля че по пътя на естественото развитие, вече е станало крайно време следващата стъпка да са клинични тестове. Бих се включил и аз.
    Някой от форума да има микроскоп х400-х1000?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Дамяне, мисля че по пътя на естественото развитие, вече е станало крайно време следващата стъпка да са клинични тестове. Бих се включил и аз.
    Ха-ха ..... БПРА има такъв микроскоп - нали ни задължиха да правим лаборатория. И освен всичко друго микроскопа е оборудван и с камера с висока разрешаваща способност, така че ще мога да публикувам и снимки на страниците на форума.

http://www.celestron.com/browse-shop...tal-microscope

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Знам, че е крайно време, но не ми достигат знанията, техниката и парите, за да поема такава задача сам. Матеев може да помогне, но си задавам въпроса защо да го прави. Имаме едни пиявици, които вземат пари от ЕС и оборудват лаборатории(зали за пасианс, минички и фейсбук), а в същото време ние се чудим как от пръдня - боя да правим. Знаеш...хваща ме яд на простотията...

Аз съм твърдо "ЗА", защото ако чакаме някой друг да го направи, то ще има да чакаме...
    Не използвам никакви пестициди(акарициди), антибиотици и не съм третирал с МК,ОК или Тимол и резултата би трябвало да е възможно най-точен, но трябва да се включат повече колеги.
    За мен кутията на пандора е продължителността на живота на пчелата и това е целта ми за другата година, защото това което видях е много обещаващо и трябва да го потвърдя.

P.S. Матеев се е отбелязал и явно е "ЗА"
    Само да каже и му пращам живи проби, но въпроса е кой ще свърши работата пред микроскопа. Дони, ако можеш, кажи и до няколко дни ще имаме началната информация.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    С този микроскоп мога единична кръвна клетка да я направя голяма колкото ябълка и да разгледам какво има вътре в нея. Между кръвните клетки се виждат разни други организми, 5-10 пъти по-малки от самите клетки. Въобще кръвта ни щъка от всякакви бацили - чак му става страшно на човек, когато го гледа.

Веднъж си играхме с микроскопа и сложихме да разглеждаме един акар. Дори на най-малко увеличение не можахме да го видим целия, а само единия му крак, който се оказа доста космат. Докато го гледахме под микроскопа, акара мърдаше, въпреки че се опитахме да го удавим в една капка с чист спирт.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Дони, ако можеш, кажи и до няколко дни ще имаме началната информация.
    Разбира се че мога. Само кажете какво ви е нужно. Моя микроскоп по принцип не е предназначен за такова увеличение, но мога да го надградя най-много до х180. Имам още три монуколяра в къщи, но мисля че най-мощния е х350., пък са и от времето на социализма и работата с тях не е съвсем комфортна. Иначе един свестен микроскоп не струва състояние ( всъщност има и за над 4000 $, но разликата в качеството не е пропорционална на разликата в цената).

Не знам дали още има време експеримента да бъде осъществен този сезон. Нужно е време колкото да се смени поне още цяло едно поколение пчели; нужни са две или три групи ( контрола - нищо, група А - третирана с вит. Ц, и група Б - третирана да речем с Нозевит), като проби трябва да се вземат в началото на експеримента и по-късно за да се установи резултата от третирането - поне още две проби с някакъв времеви интервал между тях ( 10-14 дни).

В началото на пролетта или в разгара на сезона, според мен, резултатите биха били по-надеждни и стабилни.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Ако може да включите и БиоАписа на Борислав в изследванията,защото за тези четери месеца виждам доста голяма разлика между двата пчелина.В единия не го ползвах за да разбера дали има разлика.

Страница 26 от 46 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •