Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 55 от 81 ПърваПърва ... 545535455565765 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 541 до 550 от общо 807
    Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    За лични нужди, на светлинни години съм от промишлено производство, но и нямам влечение към него (за сега). Имам още много да уча за пчелните инстинкти преди да се впусна в нещо подобно. Просто искам да затворя кръга в личния си пчелин. Е или поне донякъде. Самосмяната не е вариант, защото времетраенето на цикъла е много дълго и стават доста грешки. Незавърнали се майки, контролни пити, безкрайно ровене из семействата излишен тормоз и намеса, хайде пак на ново и така. Самосмяната може да се проточи и 2-3 месеца, което знаеш е нежелателно. Държането на резервни майки и подмяната на остарелите в желан от мен момент обаче, ще ме направи гъвкав при управлението на пчелина. И не само. Предимствата са много. Ще си спестя доста транспортни разходи, контролни пити, излишен тормоз на пчелите, роене...разбираш ме . Разбира се няма да спра да купувам и майки за планираните смени, но когато са планирани е едно, а когато съм в безизходица, съвсем друго. Искам да намеря сравнително лесен начин за избягване на критични ситуации.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Не разбирам - искаш , да затвориш кръгът .
    Добре - работи , както искаш .
    Успех !

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Може би най важния въпрос на който трябва да си отговориш (според мен) е "кога точно да се въведе новата майка"...Разлика м/у майките(свищева,роева,само мяна) има-незначителна бих казал,но за успешна година по важно за мен е моментът-периода на въвеждане.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    "Реколта" 2015!
    Това е част от реколтата от тази година. Произведох си десетина такива майки, като материала го взех от един приятел при когото този вид майки и пчели преобладават. Не зная каква порода са, но реших да поразнообразя генофонда при мен. Направих прехвърляне от най-добрия му кошер през последните няколко години. Търтейте също са от неговия пчелин. Ако някой знае породата им или има преки впечатления от този вид пчели нека драсне някой ред.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри oie_41944404CIw0E7E.jpg‎  
    Keep Walking...

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    " Търтейте също са от неговия пчелин.
    Колега, инструментално ли осеменяваш?

Автор
    Регистриран
    12.03.2014
    Пчеларски район
    Асеновград
    жива италианка

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от s3s3s3 Виж публикацията
    Колега, инструментално ли осеменяваш?
    Китайска игла, восъчни чашки, стартер, отглеждач, рошфусови табли и корпуси.
    Keep Walking...

Наблюдател
    Регистриран
    10.05.2015
    Това си е италианка, а до колко чиста...

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това е мелез. Бъкфаста дава подобни пчели-работнички, но такава окраска имат и много мелези с различна степен на смесване на италианка и други раси от типа карника (македоника), кавказка пчела и т.н.

В България този тип мелези са масово разпространени благодарение на масовото навлизане на италианки, породено от недоволството на пчеларите от техните майки. В резултат на това много пчелари експериментират с чужди майки от неизвестна порода, което го виждам че го правиш и ти.

Колкото до майката - така изглеждат италианките, но така могат да изглеждат и част от Бъкфаст майките. Каква каша обаче има вътре в гените по бащина линия - един господ знае. Предполагам всички се досещат, че расата (кашата от гени) на майката може да бъде една, а расата (кашата от гени) на пчелите-работнички - съвсем друга. При тебе се е получило точно това - майка с голям процент на италиански гени, но оплодена с търтеи куча марка.

Ето как изглежда една линия на сравнително чисти карники (македоники), но това е рядко срещано явление по нашите кошери:

20150521_194303.jpg

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Mateev: Ето как изглежда една линия на сравнително чисти карники (македоники), но това е рядко срещано явление по нашите кошери: pic.

Имам 4 карники от миналата година, който донесох от Сърбия. Изглеждат точно по този начин. Човека които ги произвежда е сърбин от региона на Неготин. Същият закупи през пролетта на 2014г, 2 разплодни майки от института в Белград по 90 евро броя. Посещавал съм неговите пчелини и тук във форума имам качени няколко снимки от кошерите и инвертара му. Ако не представлява реклама мога да публикувам и визитката му. Колкото до публикуваната майка /майки/ би трябвало да са с потекло от италианка, поне доколкото имам информация. В частност не съм привърженик на нито една от расите или майките. Работят ли добре това е ОК. За мен е важно да мога да заменя всяка една, която не се представя на ниво, защото не е нормало при равни други условия от едни семейства да има добив по 15, а от други 50 кг.
    Keep Walking...

Страница 55 от 81 ПърваПърва ... 545535455565765 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •