За лични нужди, на светлинни години съм от промишлено производство, но и нямам влечение към него (за сега). Имам още много да уча за пчелните инстинкти преди да се впусна в нещо подобно. Просто искам да затворя кръга в личния си пчелин. Е или поне донякъде. Самосмяната не е вариант, защото времетраенето на цикъла е много дълго и стават доста грешки. Незавърнали се майки, контролни пити, безкрайно ровене из семействата излишен тормоз и намеса, хайде пак на ново и така. Самосмяната може да се проточи и 2-3 месеца, което знаеш е нежелателно. Държането на резервни майки и подмяната на остарелите в желан от мен момент обаче, ще ме направи гъвкав при управлението на пчелина. И не само. Предимствата са много. Ще си спестя доста транспортни разходи, контролни пити, излишен тормоз на пчелите, роене...разбираш ме. Разбира се няма да спра да купувам и майки за планираните смени, но когато са планирани е едно, а когато съм в безизходица, съвсем друго. Искам да намеря сравнително лесен начин за избягване на критични ситуации.