При храненето с мед не става въпрос за нападение или не. Да, разпечатания мед наистина има миризма, която увеличава риска от нападение, и ако отводката е в кошер с широко отворена прелка, която не може да защитава, резултатите може да са трагични.
Причината да не се храни с мед е друга. Медът съдържа ВЕЧЕ ИНВЕРТИРАНИ захари, и като такъв той НЕ ВЪЗБУЖДА работата на жлезите на пчелите. Ние обаче се нуждаем точно от обратното. Ако храним с неинвертиран захарен сироп (който е имитация на нектар), ние принуждаваме пчелите да започнат да го инвертират. Тоест ние АКТИВИРАМЕ ТЕХНИТЕ ЖЛЕЗИ, и покрай отделянето на инвертаза се активира и отделянето на пчелно млечице, восък и всичко останало. С млечицето интензивно започва да се храни майката и тя започва да снася интензивно, като снесеното пило пак се храни с пчелно млечице (поне в началото от неговото развитие).
Или логиката е следната:
ХРАНЕНЕ СЪС СИРОП --> ВЪЗПРИЕМА СЕ КАТО НЕКТАР --> АКТИВИРАТ СЕ ЖЛЕЗИ ЗА ПРЕРАБОТКА --> АКТИВИРАТ СЕ И ДРУГИТЕ ЖЛЕЗИ (ЗА ВОСЪК И ЗА ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ) --> МАЙКАТА СЕ ХРАНИ ИНТЕНЗИВНО --> ТЯ ЗАПОЧВА ДА СНАСЯ ИНТЕНЗИВНО --> ЗАПОЧВА И ИНТЕНЗИВЕН ГРАДЕЖ НА ВОСЪЧНИ ОСНОВИ .......
Обратната логика е следната:
ХРАНЕНЕ С МЕД ИЛИ С ИНВЕРТИРАН СИРОП --> ПЧЕЛИТЕ ГО ВЪЗПРИЕМАТ КАТО ЗИМЕН ЗАПАС --> СКЛАДИРАТ ГО ДИРЕКТНО ПО КИЛИЙКИТЕ И ГО ЗАПЕЧАТВАТ --> ЖЛЕЗИ НЕ СЕ АКТИВИРАТ --> НЯМА ВОСЪК, НЯМА ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ --> НЯМА ГРАДЕЖ --> МАЙКАТА СНАСЯ СЛАБО .....
Та ако искаме бурно развитие на семейството и градеж на восъчни основи, трябва да храним с неинвертиран захарен сироп. Това се прави през пролетта и през лятото (и при отводките). Ако искаме да щадим пчелите и да им намалим износването, трябва да ги храним с инвертиран захарен сироп или с мед. Това се прави през есента.