Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 23 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 228
    Наблюдател
    Регистриран
    17.06.2013
    Първо: Добро утро на всички!
    До borislav aleksandrov: Казал си го много точно - от едната страна на барикадата има твърде много ограничени и посредствени пчелари но и от другата също, с който не можеш да се разбереш по никакъв начин. Аз наистина опитах да се разбера с комшиите. Преди години благодарение на Матеев от вашия форум изкарахме едно безпроблемно лято. Да е жив и здрав Матеев, тогава му писах на лични и предположи от какво може да е проблема. Предложи съседът да смени майката. Тогава съседът се съгласи и както писах всичко мина без повече ексцесии. Та както виждате ISKREN изобщо не мисля, че се причислявам към хейтърите. И отново проблемът според синът на съседа е само в един кошер и той е наясно кой. В такъв случай не трябва ли да повикаш лекар или поне да поискаш съвет? Защо аз си направих труда да проверя, а той не? И тази година можеше да мине така, но той упорито отказва да се разберем. Мотивите му изобщо не са ми ясни. А ако един на всеки десет кошера е проблемен, какво става ако кошерите са 100 - 200?
    До Дамян Дамянов: Повярвай ми, наясно съм с Ешерихия коли, и не пожелавам на никой родител да се сблъсква с подобен ужас. Както и с някои от нещата, които си изброил. Чета етикети на храни и какво ли не още. Между другото, ще питам катализатора на колата на коя категория съответства. Моите познания за автомобила се ограничават до сваляне и зареждане на акумулатора.
    И 1, и 100 кошера - няма значение, ако не се обслужват правилно. Извинете, че не ползвам вашата терминология. Но имиджа Ви се гради от такива посредствени хора. Отново казвам, открит човек съм и съм склонна на компромиси, но и отсрещната страна трябва да предложи нещо.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Реялен случай: Има приятел който иска да си гледа пчели за собствени нужди. Купи си 4 отводки, 3 му оцеляха, доби мед. Така първата година-първи пчеларски сезон. Той живее в София и има наслествен имот в едно село в близост до морето, преглежда кошерите 4-5 пъти в годината. Да обаче в селото започнаха да се изкупуват, ливади-ниви и да се строят баровски къщи, и сега проблем. Пчелите му станаха агресивни, жилят работниците, съседите, него и семейството му, без да ги отваря, и защо? След умувания и пред положения, се оказа че от лаковете, боите, латекс и т.н. пчелите му стават агресивни. В отговор започна ли да му пръскат пчелите с исектициди. Изнесе пчелите, на някаква ливада извън селото!
    И какъв е извода: три кошера пак могат да жилят сериозно! Някой път за агресията сме си виновни ние! Като вари майка ми сладко, пчели, оси пълнят района око нея!

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    И аз имам такива агресивни кошери, най-злият от началото на сезона ми е дал 5магазина мед, и една отводка, и ще му сменя майката, но чак в края на сезона, разбира се че нямам проблеми със съседи, понеже е на много хиляди метри от най-близко живущите.
    Ти явно трябва да си "откупиш" спокойствието/рахатлъка, предложи му ти да му закупиш пчелни майки, а той само да си ги подмени....
    ...и тъй лека полека покрай форума и ти да вземеш да станеш пчеларка!

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Аз съм съботно - неделн пчелар и в момента гледам 12 кошера пчели. Медът го ползвам за лична консумация и за продажба на дребно на познати. При силна година, не успявам да реализирам всичкия мед и ми остава за следващата година. Не желая да продавам мед на безценица. Затова съм решил, когато засеят рапица, да продам половината кошери с пчели. Останалите ще докарам до роево състояние и ще направя отводки. Така, вместо да продавам мед от рапица, ще продавам пчелни семейства. За мен, бройката от десет кошера ми изглежда оптимална. Има логика, при по-малко кошери на едно място, средния добив на мед от кошер да е по-висок, рисковете от нападения да са по-малки. По-голямите разстояния между кошерите намаляват риска от влизане на майката в погрешен кошер след полет за осеменяване.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Най-проблемни са месеците април и август, април арендаторите пръскат и пчелите стават агресивни, август е суша и няма нектар, също. Повечето ужилвания на комшиите са били след ровичкане по кошерите. Аз ги предупреждавам когато ще правя прегледи, да не се мотат покрай оградата и да не махат с ръце като полудели, когато някоя пчела се завърти покрай главите им. А и за всяко ужилване по буркан мед им давам. Няма начин. Не се ли разберем ние с комшиите, никакви закони не вършат работа, макар че в БГ трудно се спазват каквито и да е закони.
    Вдигнал съм и ограда от зеблена мрежа 2 м висока от към комшиите, от страната на кошерите, има ефект минимален, повечето е за успокоение на комшиите. Пчелата не можеш я спреш да жили, особено ако комшията ти обича да си пийва или ходи потен из двора. Все тая е дали имаш само един кошер или 10 или 20, но при 50 и нагоре - това си е вече професионално пчеларство и не е редно да се прави в двор, където от някоя от страните имаш комшии, а в повечето случаи дори и от всички страни на имота. Така мисля аз. Ще отида на протест, защото тия горе са малоумни и си правят каквото си искат.
    Този пост е редактиран от evgeni.filimonov; 02.06.2015 в 10:51.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Аз съм съботно - неделн пчелар и в момента гледам 12 кошера пчели. Медът го ползвам за лична консумация и за продажба на дребно на познати. При силна година, не успявам да реализирам всичкия мед и ми остава за следващата година. Не желая да продавам мед на безценица. Затова съм решил, когато засеят рапица, да продам половината кошери с пчели. Останалите ще докарам до роево състояние и ще направя отводки. Така, вместо да продавам мед от рапица, ще продавам пчелни семейства. За мен, бройката от десет кошера ми изглежда оптимална. Има логика, при по-малко кошери на едно място, средния добив на мед от кошер да е по-висок, рисковете от нападения да са по-малки. По-голямите разстояния между кошерите намаляват риска от влизане на майката в погрешен кошер след полет за осеменяване.
    Няма ли да ти е на загуба да продаваш и кошерите, нали трябва да купуваш нови след това ?

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Предлагам вместо да се ограничава броя на кошерите да се забрани на пчеларите да ползват пчеларски комбинезони, блузони, ръкавици и дори да се ограничат пушалките.Въобще на "пчелари в скафандри, космонавти" да е забранено да упражняват дейност в населено място.
    Видът на пчеларя, по тениска с голи ръце и крака ще успокои страхливите съседи.Работейки сред пчелите в този вид пчеларят, сам ще разбере има ли агресивни пчели и ще търси начин да реши болезнения проблем.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Предлагам вместо да се ограничава броя на кошерите да се забрани на пчеларите да ползват пчеларски комбинезони, блузони, ръкавици и дори да се ограничат пушалките.Въобще на "пчелари в скафандри, космонавти" да е забранено да упражняват дейност в населено място.
    Видът на пчеларя, по тениска с голи ръце и крака ще успокои страхливите съседи.Работейки сред пчелите в този вид пчеларят, сам ще разбере има ли агресивни пчели и ще търси начин да реши болезнения проблем.
    А аз се чудя защо моите съседи не им пука - явно защото гледат мен.(гол)

Сега остава да си признаеш, че това https://www.youtube.com/watch?v=_wQWUy9Dub8 си ти.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    И да е той, едва ли ще си признае.......горките пчелички
    с толкова много пушек, а и на ден сигурно 2-3 кошера максимално би прегледал, с тези темпове на работа.
    Аз не бих публикувал такъв клип, ще умра от срам.

Страница 9 от 23 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •