Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 47
    Да, причината за състоянието на сливите е бил Арсенала.Активното му вещество действа на растенията и чрез листата и чрез корените (почвата).Хербицида се използва за третиране на НЕобработваеми площи - ЖП линии и други, където трева не трябва да никне с години.Няма общо с Раундъп, с различни активни вещества са.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от христо
    Колега Иван, явно Вашата Библия е цитираният от Вас филм.Но истината за човечеството в момента е, че неговото оцеляване зависи от използването на химически средства - лекарства, пестициди, торове, хранителни добавки...Списъка е дълъг, спори се и за вредата и ползата от антибиотиците и ваксините.Спора на това място е излишен.
    За съжаление това е така, забрави да споменеш ГМО.
    Понеже с всеки изминал ден гърлата за хранене стават все повече, а земята няма как да се увеличи като площ, трябва да се произвежда все повече от декар. Еми без химия няма как да стане. Е... повече се умира от рак, сърдечни проблеми..., но поне населението не е гладно. Но и това е временно, щото всичко си има граници.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

В ооследния си пост забравих да спомена, че на мястото третирано с Арсенал 3-4 години не поникна и 1 тревичка. Нямам представа какви са активните вещества на Арсенал и Раундъп, но и двете са химични продукти проникващи в почвата по не естествен начин. Аз лично не желая да използвам такива на пчелина си.

А относно съдбата на човечеството, смятам (колкото и да е крайно), че не химията ще го спаси, а сериозно редуциране на количеството му. Но това е за друга тема.

Скоро в един градински център видях платно (фолио) с което почвата беше застлана и върху него бяха наредени саксиите с растения.Обясниха ми, че е водопропускливо и устойчиво на ув лъчи, през него тревата не никне.Ще се поинтересувам за цена и др. подробности, защото ако се застеле такова под кошерите, ще реши проблема с тревата дълготрайно и без химия.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Аз мислех да избегна пръскането(не съм привърженик на препаратите) и косенето като направя филцова постелка, а под нея - черен найлон. От постовете разбрах че може и да използвам покривало, което пропуска вода вместо найлон. Ще проуча въпроса.

ето нещо интересно

http://www.gradinata.bg/index.php?pa...article_id=983

Предлагам да сменим името на темата - "против плевели в пчелина" , "поддържане/предпазване на площта около кошерите" или нещо подобно, защото пръскането със хербициди съвсем не е единствения начин.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    10.10.2010
    Между редиците кошери може да застелите перфориран черен найлон и да засадите ягоди,така ще намалите плевелите поне с 1/3 а и може да изкарате някой
    Да правим каквото трябва, да става каквото ще.

Наблюдател
    Регистриран
    27.09.2010
    Ето още един начин да се спавим с плевелите- хербицидната мотика. При нея съвсем ще се изключи опосността за пчелите.
    http://www.agrostart.eu/herbicidna_motika.html

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Не не си права. Хербицидната мотика избягва пръскането, но хербицида попаднал върху плевелите е по концентриран и може да се пренесе в гнездото заедно с росата.

Скоро в един градински център видях платно (фолио) с което почвата беше застлана и върху него бяха наредени саксиите с растения.Обясниха ми, че е водопропускливо и устойчиво на ув лъчи, през него тревата не никне.Ще се поинтересувам за цена и др. подробности, защото ако се застеле такова под кошерите, ще реши проблема с тревата дълготрайно и без химия.
    Ето за това става дума. http://meyerbg.com/index.php/pages/index/1/1/0/218

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Не е ли възможно,да се насее някаква трева или билка или не знам,някакво растение,което да не става високо и да преодолее високата трева - всяка година с тези пръскания аман,а косенето изобщо не е начина.

Ето колегата горе спомена за диви ягоди,аз обмислям да наръся със семена от калдъръмче/тученица - поне така разбрах,че се сее ... малко ми е странно,наистина ли само разхвърлям семената.

Но някаква е такава хитринка,някой не знае ли.

п.п.и мнението на юри,малко ме замисли
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Имах голям проблем с растението Мерджан.
    в смисъл,чудя се дали да не си направя едната ограда на пчелина - която в момента е телена мрежа,от жив плет,мерджан ..... като чета навсякъде,хората масово се чудят как да се отърват от него,па аз мисля да го ползвам :D

Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •