Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 6 ПърваПърва ... 23456 ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 59
    Наблюдател
    Регистриран
    26.03.2013

Re: от многокорпусен към ДБ

да и ман мен 2рия варянт ми допада макар че го бях зам ислил по 3-тия. А как да стане ? слагам 10 неизградени рамки с основи ДБ в плодника и отгоре 2-та корпуса ЛР както са си в момента ?

Re: от многокорпусен към ДБ

Цитат Първоначално публикувано от cocosas
    да и ман мен 2рия варянт ми допада макар че го бях зам ислил по 3-тия. А как да стане ? слагам 10 неизградени рамки с основи ДБ в плодника и отгоре 2-та корпуса ЛР както са си в момента ?
    Не защо 2та корпуса. Едва ли имаш толкова много пило. Събери само пилото , другите рамки за какво са ти.
    Ако трябва да сме толкова подробни, то в плодника сложи една пита с пило (ДБ или ЛР, каквато има)но по крайна,целта и е да има млада пчела и при майкта. Тя може и да остане до наесен, може да я ползваш за строителна рамка, ще градят далаци отдолу. Сложи някоя и друга ДБ пити с мед, някоя основа. Сложи преградна дъска, зад нея разпечатани ЛР питите с мед за да ги обират без да снася там майката. Над плодника ХР, над нея в ЛР корпус ЛР питите с пилото.
    Ако не ти се занимава да пререждаш пак плодника то тези ЛР които са с мед може да не ги слагаш долу а да ги употребиш по друг начин, а плодника да си го наредиш само с ДБ.
    "Спокойствие и само спокойствие" - Карлсон който живее на покрива.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от cocosas
    Многокорпосните са зазимени на 2 корпуса което прави 20 рамки а ДБ са ми на 10 рамки ?! Как ще стане номера ? В 4 кошера ли ще трябва да ги сложа тъи че единия да има майка а другия да няма ? Защото съм приготвил колкото многокорпосни имам - толкова и ДБ.

Колега, ти прави ли пролетен преглед ?
    И мойте кошери ЛР са на два корпуса зазимени, но в момента семействата във всичките кошери са в горните корпуси. Така че , ако такава е ситуацията при теб, ще ти трябват само 2 кошера, а ако са ти на на два корпуса, пак ще ти трябват два ДБ кошера. Просто прехвърляш само рамките с пилото и някоя рамка с мед и прашец. И изтръскваш пчелите от другите рамки и ги прибираш. Освен ако не си ротирал и не си развил до този момент семействата да заемат и двата корпуса, но се съмнявам в това. Просто е много рано за това.
    Не зная защо искаш да минеш от ЛР на ДБ ???
    Иначе втория и третия вариянт на Валката са подходящи. Аз бих те посъветвал да напарвиш следното, развиваш си семейството до пашата в ЛР кошера както си е на два корпуса, после демарираш като в новия ДБ плодник подреждаш откритото пило , заедно с майката и основи ДБ, отгоре ХР, над нея рамките със запечатаното пило. Този корпус ЛР над ХР ще ти стане медови корпус. Долу просто подменяш рамките, като ЛР със запечатаното пило или качваш горе или в края на плодника и заместваш с основа ДБ.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Наблюдател
    Регистриран
    01.03.2015
    Пчеларски район
    с.кадиево общ.родопи обл.пловдив
    Здравейте колеги.
    Взех кошер ЛР 1корпус ,който не е отварян няколко години.
    Ще ме насочите ли как да го прехвърля в ДБ ,който съм подготвил.
    БЛАГОДАРЯ ВИ предварително.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от атанас грозданов Виж публикацията
    Здравейте колеги.
    Взех кошер ЛР 1корпус ,който не е отварян няколко години.
    Ще ме насочите ли как да го прехвърля в ДБ ,който съм подготвил.
    БЛАГОДАРЯ ВИ предварително.
    Щом не е отварян няколко години не ми се мисли вътре какво е. Прехвърлянето става лесно, направо преместваш питите и става кошер с дълбоко дъно, като в последствие подменяш питие с ДБ. Проблема е че след като започнеш да слагаш ДБ ще направят на корпусните пити далаци.

Наблюдател
    Регистриран
    01.03.2015
    Пчеларски район
    Проблемът е ,че е на 7 рамки другото пространство е изградено и запълнено с мед.
    Рамките на могат да излязат цели

Наблюдател
    Регистриран
    01.03.2015
    Пчеларски район
    Проблемът е, че е на 7рамки останалото пространство е изградено и запълнено с мед.
    Рамките не могат да излязат цели.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Сега в пролетния сезон прехвърлянето от ЛР към ДБ е възможно най-лесното, защото семейството все още не се е развило на 100% и питите с пило са малко. Такова прехвърляне аз никога не съм правил, но по пътя на логиката и с малко пчеларски познания бих направил следното:

1. Прехвърлянето се прави след обяд в топъл пролетен ден с температура на въздуха над 12 градуса, за да се е разпуснало кълбото.
    2. Прехвърлят се само питите, в които има нещо ценно - пило, мед, прашец (перга)
    3. Подреждат се в същия ред, в който са били и в другия кошер (става въпрос за питите, около които е било формирано кълбото)
    4. Питите, които не са ценни (много малко мед или празни пити) се поставят в периферията
    5. Меда от всички пити се разпечатва, за да започнат да го ядат по-бързо
    6. Налива им се течен сироп със Стартовит, за да започне майката да снася интензивно. Хранилката да не остава суха до първата главна паша.
    7. Изчакваш да започне интензивното градене, за да започнеш постепенно да слагаш ДБ пити с восъчни основи
    8. Първата такава пита се слага в края на Март, и тя ще ти е индикатор дали наистина пчелите са започнали да градят
    9. Когато започнат да градят интензивно, слагаш 2 ДБ пити за градеж и когато ги изградят, слагаш още 2 и така нататък до момента, до който всичките пити станат ДБ.
    10. Слагането на пити за градеж се извършва от двете страни на пилото. Изземват се двете най-крайни пити, останалите се разместват така, щото да не се разкъсва пилото. Като нови 2 най-крайни пити се слагат такива с мед или с прашец или в краен случай със запечатано пило. Няма да изземваш крайни пити ако пилото по тях не се е родило.
    11. Ако по старите ЛР пити пчелите изградят далаци, няма да ги режеш, за да не принуждаваш пчелите пак да ги градят.

Има и втора методика, но тя не е приложима при всички видове кошери, а само при тези с корпусна технология, при която корпусите могат да се местят.
    1. Изчакваш топъл пролетен ден, както и започването на интензивния градеж.
    2. Слагаш един ДБ корпус, пълен с ДБ пити с восъчни основи.
    3. Над него слагаш ханеманова решетка и над нея - стария ЛР корпус.
    4. Намираш майката и я слагаш в долния корпус, заедно с една, максимум 2 пити с прясно пило.
    5. Когато пчелите изградят голяма част от тези пити и майката ги осемени, тогава двете ЛР пити ги слагаш като крайни
    6. Изземваш ги и тях тогава, когато вече в тях няма неродено пило.
    7. Когато всичкото пило от ЛР корпуса се излюпи, махаш целия корпус и го заменяш с магазин с неизградени основи. Това е хубаво да стане в началото на Акациевата паша, ако я имаш.
    8. Ако първата главна паша наистина е силна, в рамките на нея пчелите ще изградят целия магазин и дори ще сложат малко мед в него.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от атанас грозданов Виж публикацията
    Проблемът е, че е на 7рамки останалото пространство е изградено и запълнено с мед.
    Рамките не могат да излязат цели.
    При прехвърлянето този мед ще го загубиш. Ако искаш да спасиш поне част от него, разпечатай го и го използвай като пролетно подхранване на семейството. Разпечатването става пак на по 2 пити от двете страни на пилото, и като ги изядат - още 2 и т.н.

Важното е да правиш нов градеж на новите пити, и именно той ще е определящ при вземането на решение какво да разместваш. Има различни вариации на прехвърлянето. Важното е обаче да спазваш базовите правила:
    1. Основи за градеж се слагат от двете страни на пилото
    2. В крайни позиции се слагат питите, които ще бъдат иззети на следващото отваряне на кошера след 1-2 седмици.
    3. Не трябва да се губи пило, и ако дадена пита го има, а трябва да бъде иззета, първо се слага на крайна позиция и се чака докато пилото се излюпи.
    4. При малко пило кълбото с пилото не се разкъсва. При много пило (6-7 рамки) и при силно семейството вече няма значение дали ще го разкъсаш или не.

Като цяло има реален шанс целия нов корпус с пити да бъде изграден по време на пролетното развитие на семейството и най-късно по време на първата паша. Трябва обаче всяка седмица да го отваряш и да проверяваш как върви градежа. След това да правиш верни размествания на старите пити в посока от центъра към периферията, а на тяхно място да слагаш нови за градеж. Ако откриеш изградена пита само от едната страна, позицията и не се променя, а само се завърта на 180 градуса.

Когато семейството стане силно, няма голямо значение какви размествания правиш. Силното семейство бързо ще компенсира всяка една твоя евентуална грешка, така че не се безпокой за това.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И последно - нали осъзнаваш, че с тази история по прехвърлянето от ЛР към ДБ ще изгубиш тази година и най-вероятно няма да получиш мед или ще е много малко. Цялата енергия на пчелите ще я насочиш залудо да градят наново един цял нов кошер с 20 или 30 пити (ако сложиш 2 магазина) и след това да си попълват личните запаси от мед, за да зазимиш силно семейство. За тебе няма да остане нищо. Не е ли по-добра идея да направиш размяна с някой твои колега, който иска точно обратното - преход от ДБ към ЛР.

Другата разумна алтернатива е да си пчеларстваш с ЛР кошера и да получиш мед и силно семейство още тази година. Какъв е проблема да го направиш това?

Въобще защо е нужно даден пчелар да преминава от една система кошери към друга? Та така той губи цяла една година. Аз самият направих тази глупост преди 2 години и наистина резултата беше една загубена година за тези семейства, които прехвърлях. В момента пчеларствам както с ЛР, така и с ДБ и дори и не си помислям да правя нови прехвърляния. Ако въобще искам да се оттърва от едната система, по-лесното е да продам кошерите и семействата, и с парите да си купя такива от другата система.

Страница 4 от 6 ПърваПърва ... 23456 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •