Е как можа да го напишеш това ?тази практика не бе само в балгария.
Тази практика и в момента си е доста актуална за не малко страни. Смятам също , че една част от произведения мед в Сърбия и Турция си се реализира баш на европейския пазар .
Е как можа да го напишеш това ?тази практика не бе само в балгария.
Тази практика и в момента си е доста актуална за не малко страни. Смятам също , че една част от произведения мед в Сърбия и Турция си се реализира баш на европейския пазар .
Аз друго се запитвам ако дадеш няколко грама антибиотик на кошер пролетта какво количество евентуално ще се натрупа в меда??
Сигурно трябва да изядеш няколко тона мед да погълнеш такова количество антибиотик равняващо се на 1 хапче което почти всеки минава зимата през него.
Всеобща тайна е че големите пчелини масово използват антибиотици защото последно време пчелата е станала много податлива на болести.
Лично за мен това е пропаганда заради финансова облага.
Ник ,последното дали е вярно.Аз не бих рискувал да хвърля няколко тона мед или да го дам на половин цена.
Ако не смесвате медовите корпуси и рамки с плодниковите - всичко е наред. Третира се есенно време, когато медовите корпуси и рамки са махнати. Ако се натрупа някъде малко фумагилин - то това ще е само във восъка на плодниковите рамки.
"Всеобща тайна е че големите пчелини масово използват антибиотици защото последно време пчелата е станала много податлива на болести."
Дали си задаваш въпроса защо и поради какви причини се случва това?
Първо ще обвиним Ветеринарите.
Второ ще обвиним Майкопроизводителите.
Трето ще обвиним Крупните собственици на пчелини.
Четвърто ще обвиним Българската наука до 1989 г. и тази до ден днешен.
Пето ще обвиним Министерството на земеделието.
Е то не остана . А - А - А - А - А забравихме БЪЛГАРСКИЯ ВЕЛИК ПЧЕЛАР /ВСЕЗНАЙКО/.
Интересно мие дали повечето колеги знаят колко:
Восък от Китай, Африка, Алжир, Мексико, Аржентина пристига в Балгария деклариран като суровина за козметика и преработван за основи : ами сигурно не.
Пчелно млечице - внос от Китай където е пълно с вируси.
Пчелен мед внос от Европа /страна на доставка Полша, произход Китай / и продаван в Търговските вериги.
Дървен материал от страни в който вредители по пчелите са доста.
Незаконни ветеринарни продукти. С недоказан ефект.
Да не забравяме и вноса на пчелни майки незаконно от страни с регистрирани огнища на МКБ и Трахеен Акар - и то пчелари щото били много хубави.
Ако разгледате публикациите за разпространението на Нозема Церане ще ви стане ясно че тя силно е разпространена в вътрешността на страната а районите по границата са сравнително чисти --- Е от тук поне може да се направи един първичен извод че при такава картина това заболяване е внесено от човека в конкретен регион в страната и след това е започнало разпространение. В смисъл внос на пчели или майки купени от някоя "АПИМОНДИЯ" е ако разгледате внимателно то си проличава от кой регион или региони са най-силно поразени. И това не винаги го правят голени пчелари в повечето случаи са екскурзиантите дето ги тъпчат по джобовите.
Та приписването на конкретно заболяване което се разпространявала от производители на майки или отводки / регистрирани или не регистрирани/ то е много удобно за постигане на конкретни цели. Така че ако го има значи го имат всички заболяването - Казана е един.
Тогава си задайте въпроса - Кое зло да си изберем?
Лесно е да обвиняваме този или онзи но кой какво направи и каква лична отговорност носи - Ние българите сме оперирани от отговорност и то си личи всеки ден.
http://operaresearch.eu/files/reposi...igures2013.pdf
Сравнете сами фактите и разберете кое е по - големия проблем и кое ни е необходима.
Аз все още нямам практика, защото досега не съм виждал болест по моите пчелини. Това обаче не означава, че не ме е страх. Нали знаеш - само глупаците се учат от собствените си грешки. Умните хора се учат от грешките на другите. Та аз лично искам да съм наясно с първопричините, последствията, както и методите за противодействие. И ако някога дойде и при мене - искам да съм подготвен.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))