Извадих всички пити със захаросан мед като оставих само една - тази около, която беше кълбото. От всяка страна сложих по една празна тъмна пита и отгоре питка. Не бях сигурен дали питката ще стои стабилно само върху две рамки и затова общо са три. Не става въобще въпрос за пило, по-скоро исках да намаля максимално некачествения мед, от който очевидно пчелите страдат и добавих хубава храна. Семейстото зимува с велпапе и вестници на притворен дънен отвор. До месец ситуацията ще е ясна.
Бате, така е, като не ползваш найлонецМайтапа настрани, всеки има такива загуби на обречени семейства, тъй че не го мисли и не го слагай в сметките. Па ако устиска, берекет версин. За сандъчето, ако ми кажеш, че крачетата не са чамови и аз ще ти кажа, че се доближаваш до съвършенството
![]()
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Колега миналата седмица се уверих, че е доста вярно. Ако сравним съотношението килограм пчели и килограм изядена храна ще видим. че пчелите, които са по-малко ядат повече. ->> Mateev
Любовник, честна дума не се заяждам, но "миналата седмица се уверих", говори за лични наблюдения и вероятно замервания. Та ми беше чудно, как точно измери "миналата седмица" количеството пчели и количеството мед изядено от килограм пчели...
Пак казвам - питам от любопитство!
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Започвате да се измятате и да извъртате. Базовото твърдение беше:
Това твърдение е ТОТАЛНО ГРЕШНО, защото касае АБСОЛЮТНОТО КОЛИЧЕСТВО изяден мед !!!
Ако обаче започнем да сравняваме СПЕЦИФИЧНОТО КОЛИЧЕСТВО изяден мед на килограм пчели в семейството, то тогава това вече е друга работа. Ами ясно е че при по-слаби семейства една пчела (или 1 килограм пчели) трябва да изяде повече мед спрямо по-силните семейства, защото трябва ДА КОМПЕНСИРА ТЕМПЕРАТУРНИТЕ ЗАГУБИ от повърхността на кълбото. Това вече сме го обсъждали - че обема на кълбото е пропорционален на корен 3-ти, а площта - на корен квадратен от броя на пчелите. От тука идва и тази аномалия със специфичното количеството изяден мед - просто площта намалява по-бавно от броя на пчелите, и малкото количество пчели трябва да се справят със загубите на непропорционално голяма площ.
С молба да не бъркате компютри, компоти и кисели краставички - това са различни неща, така че внимавайте когато изказвате твърдения за тях ..... Твърденията за киселите краставички не могат с лека ръка да се прехвърлят върху компютрите и компотите ......
Ха да ви е сладко празничното пийване и замезване. Оставете форума на мира и наистина обърнете внимание на ракията и на киселите краставички - сега му е времето .....![]()
![]()
![]()
Матеев,да не би да твърдиш,че не си разбрал какво иска да каже icofly.Наздраве!
Констатирах това чрез отваряне на кошерите. Знам горе долу колко мед съм оставил на семейство и визуално помня какво е било разположението на кълбото преди месец.Не знам дали другите колеги са така, но аз помня всичките си семейства и кое как се е развивало колко храна е имало и колко пчели.И това го правя без дневници.Не съм измервал с кантар пчелите преди и след зазимяването,но помня слабите семейства с колко мед съм ги зазимил и какво беше разположението на кълбото.Спрямо силните семейства, слабите са в по-горно положение от силните и даже имаше такива, които са с почти свършила храна.От там разбирам аз дали са яли повече или по-малко.А и Матеев по-долу вече е казал за теоретичната страна на нещата, че по-малко пчели е необходимо да изразходят повече мед, за да запазят топлинния режим в кълбото. Много ясно, че по-силното семейство ще изяде повече хранана от по-слабите, но когато сравним количеството пчели и изядената от тях храна ясно се вижда, че по-слабите изразходват по-бързо храната си.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))