Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 15 от 24 ПърваПърва ... 51314151617 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 141 до 150 от общо 236
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Аз също не съм стеснявал никога и никога не съм имал проблем.

Наблюдател
    Регистриран
    23.06.2012
    Пчеларски район
    Враца, Оряхово
    5-та година гледам пчели и до сега нямам жерти, но винаги съм стеснявал. Преди зазимяването не съм правил прехвърляния на пило, просто най-силните реших да не ги стеснявам и в момента 2 шепи пчели са се свили в единия ъгъл,а дъното е почерняло от пчели. От северозапад съм, едно от тези семейства ми даде 70кг тази година..

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Oregon Виж публикацията
    5-та година гледам пчели и до сега нямам жерти, но винаги съм стеснявал. Преди зазимяването не съм правил прехвърляния на пило, просто най-силните реших да не ги стеснявам и в момента 2 шепи пчели са се свили в единия ъгъл,а дъното е почерняло от пчели. От северозапад съм, едно от тези семейства ми даде 70кг тази година..
    На това му се казва преуморено семейство. Някои може пак да се усмихнат и да кажат някоя злобна дума, но все пак се замислете. Може и да съм прав.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    На това му се казва преуморено семейство. Някои може пак да се усмихнат и да кажат някоя злобна дума, но все пак се замислете. Може и да съм прав.
    Макар твърдението да не е съвсем точно и вярно, да - на прост език би могло и така да се обясни.
    Ако "преуморяването" се приеме за причина, то не самото преуморяване го е предизвикало, а имунодефицит ( и по грешното време на годината), вследствие на прекалената експлоатация.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Oregon Виж публикацията

причината може да е и в акарите или някои вируси да е лепнало семейството....

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колеги, не искам да успорвам ,само си мисля :какво може да спре пчелите да събират нектар ,докато го има.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Колеги, не искам да успорвам ,само си мисля :какво може да спре пчелите да събират нектар ,докато го има.
    Проблема не е че пчелите са събирали нектар , а най вероятно плодника е бил блокиран именно тогава, когато е трябвало да се отглеждат зимните пчели това може да се случи, когато пчеларя се презастрахова и оставя повече мед или има паша и той подхранва и майката снася на малка площ и като прибавим акара се получава това умрели летни пчели и една шепа зимни пчели.Затова задължително се следи притока на нектар пчеларя трябва да знае кога да храни с каква концентрация и по колко.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Всичко е така колега.Аз само не разбрах ,как се стига до прекалена експлоатация.Ако има изобилие от нектар , пчелите ще го събирт.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Липса на свободни площи за складирането му.
    Обяснено по най-достъпния начин, когато едно семейство е в "режим" събиране на мед, всички защитни механизми на имунната система не могат да бъдат задействани и да функционират. Двете неща са несъвместими.

Ако се върнем обратно на CCD, личните наблюдения на пчелари, които са го изпитали са че от CCD пострадват най-силните и най-породуктивните семейства, събрали най-много мед същия сезон, а слабите, отводките и мършите оцеляват. Статистическите данни също сочат, че CCD се наблюдава след дъждовен сезон, през който добивите са били над средните (главна паша е имало чак до края на лятото).
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Моля за извинение.Явно не задавам правилно въпроса.Та ето : има ли начин да си предпазим семействата ,най-вече силните от прекомерно изтощаване.Ако те работят трябва ли по някакъв начин да ги ограничаваме.Да не се окаже грешка стремежа ми за отглеждане на силни семейства.

Страница 15 от 24 ПърваПърва ... 51314151617 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •