Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Не Влади, Моите магазини стоят разделени с плат от плодника, подгънат от пред и така цяла зима до 1 май за следващия медосбор. Когато меда е запечатан, и медовия корпус отива за цедене на негово място попада този който е бил над него и на практика при паша винаги пчелите има къде да пълнят килийки с нектар и място бол.Винаги гледам да опростявам нещата , като не се меся в живота им.
Плодника е място за майката, на есен ако е необходимо махам 1 или 2 рамки и това е . То на десетак колко рамки да махам? Покрай р. Янтра десетак ДБ с два и три магазина е чудесен начин да изкараш минимум 3 вадения на мед.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Здравейте,
Не съм имал случай на пило в магазина. Без допълнителни манипулации, като например да се слагат по малко рамки, т.е. да се увеличи разстоянието м/у рамките.
Април или май гледам да подменя поне две-три рамки. Слагам ВО за изграждане, ако има някоя пълномедена пита я вадя и съхранявам, или я разпечатвам с валяче . Слагам я в друг кошер за подхранване. Внимавам своевременно да сложа магазините. Кошерите ми са ДБ 10. Внимавам притока на нектар, за да сложа втория магазин. Имам по три магазина, но не съм имал случай (необходимост) да сложа третия.
Поздрави, Г. Георгиев
Колега ,когато не използуваш третите магазини ,как ги съхраняваш?Обработваш ли ги по някакъв начин?
Ползвал съм два варианта.
В помещение и опушване със сяра, и върху кошера, като над плодника поставям прозрачно фолио и разстояние от около 2 см. в предният край. Там, където са ми пчелите ползват с успех и на комин.
Поздрави,
Г. Георгиев
Сярата дали има трайност? Тази година палих върху въглени ,разгаряни с горелка.Влизах няколко пъти с противогаз да слагам сяра.В помещението беше димна завеса.На другия ден се изомих ,когато побутнах няколко пеперу и те литнаха.Може да съм пропуснал точния момнт.
Аз си ги съхранявам в контейнер, едвали се затваря на 100% херметически, но все пак има някакви гумени уплътнения на вратите. Миналата година имаше страшно много калинки и оси и като палих есента пода се беше заринал с калинки, малко оси и някоя и друга заблудена пчела скатала се между питите. Процедирав по следният начин: слагам четири тухли на пода, понеже е дървен, в тенекия от сирене разпалвам огън тъка че да има въглени, свед това внасям тенекията в помешението, след това върху горящите въглени пускам предварителто подготвената топка от сяна на парх завита във вестници, докато се запалят и сярата започне да гори вече съмизлезнал и затворил вратите. Сярата действа като слиза в съединение с кислорода от помещението и образува серен диоксит, който убива всички гадини, а и в дъллбоката тенекия мисля че няма опасност да стане някакъв гаф и да предизвика пожар, все пак за огъня е нужен кислород а той смятам, че свършва доста бързо, защото почти винаги се забелязва надоизгоряла сяра по въглените. През лятото ако имам пити в склада гледам да паля през 2-3 седмици. Недостатъка особенно през лятото е, че ако се налага да се влиза в помещението особенно първите дни след паленето е нужна задължително маска, друг недостиг е, че серният окис нанася поръжения над всичко що е от метал и догодина задължиетелно ще го боядисам контейнера отвътре.
Атанасов, може би точно там ти е грешката, че си влизал и излизал от помещението вкарвайки всеки път нови дози кислород. Слагаш горящите/тлеещи въглени еднократно достатъчното количество сяра, по спомен мисля, че различни източници го даваха между 5 20 грама сяра на прах на кубичен метър. Проблема е, че напоследък не се намира нещо и използвай последните пъти сяна на люспи, но и тя се надявам, че ще е свършила работа, понеже докато все още беше топло не се забелязваха поражения или пеперуди да лятят из контейнера. Сега, когато температурите са под 10 градуса няма опаснос от молеца, поне докато не се стопли.
Сигурно си прав.Моето помещение не е херметично.Доста шепи сяра сложих и си мислех ,че е изветряла.
Слагам ги един върху друг на стоики с един капак на кошер - отдолу не слагам нищо. Пчелите ги облитат, докато оберат останалия мед по тях, но това е за 2-3 дни
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))