Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 29 от 32 ПърваПърва ... 192728293031 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 281 до 290 от общо 315
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Днес започнах да стеснявам и преподреждам пити където се налага. Пак имаше изненади. В половината кошери, които минах днес имаше пило по "един шамар" в някои на две рамки по "един шамар", а две семейства имаха пило на четири рамки като в единият имаше и личинки и яйца. Единя от тези "рекордьори" нещо му се скапа дъното и не може да се затвори и е отворено от край до край. Другата изненада дойде от кошер с огромно количество подмор пред него. Като видях купчинката направо го отписах ама викам ще го отворя. Оказа се най силния кошер от прегледаните днес със хубаво оформено и леко разпуснато кълбо на 9 рамки. Затворих ухилен до уши и леко объркан, но не предполагах след няколко семейства каква изненада ме очаква. Действам си аз, видях без да ги търся почти всички майки, защото са ми маркирани и лесно се забелязват. На поредното семейство вдигам 4-тата рамка пилото по средата, майката близо до долната летва, добър венец и я връщам. Вдигам следващата рамка и виждам абсолютно същото само, че майката не маркирана и се спичам. Бях чел за зимуващи няколко майки, но не бях виждал и не бях убеден, че е вярно. Е вярно е. Утре продължавам и дано ако има изненади са приятни.
    Кога мислиш да третираш с ОК при това положение с пилото? При мен няма толкова пило, но има семейства с прясно.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Рости, търтеи виждат ли се?
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Тази година определено е "шантава". Като започна от средата на април, та до сега.
    Аз вчера третирах с ОК и ми направи впечетление колко различно е състоянието на семействата, но бе неподходящо за "подробно разглеждане" и сега като чета поста на Рости се уверявам в извода си, че този път природата изненада и пчелите, а не само специалистите, ангажиране с потдържането на пътищата.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Виждат се единични бройки търтеи и не във всички семейства. Там където ги има пчелите ги приемат нормално и не се опитват да ги избутат на крайни пити или направо навън. Напротив допуснати са в най-гъстата част на кълбото.
    Смятам да направя последно третиране с ОК след като излезе и последното пило. Това до 20-25.11 ще се случи. Винаги се намира подходящ ден по това време. И предни години действах по това време.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    И при мен има търтеи, днес се облитаха търтеите! Карловско!

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ами според мен пчелите искат да ни кажат че и тази зима няма да има апокалипсис.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Не е невъзможно,тази зима да е по-мека от предишната.Твърде вероятно е обаче пролетта да е студена и дъждовна.Интересни години започнаха да се редят...
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Наблюдател
    Регистриран
    23.06.2012
    Пчеларски район
    Враца, Оряхово
    Здравейте, можете ли да дадете повече информация за зазимяване на магазините под плодника. Не съм го правил никога, защото кошерите не са ми с необходимите дъна, но за следващата година мисля по този начин да го правя.
    Кога се свалят магазините отдолу и напролет кога се връщат обратно?
    Между магазина и плодника предполагам,че нищо не се слага?
    Проблем ли ще е по-голямото разстояние на рамките в магазините, с ДБ ще бъда и ще слагам 8 вместо 10 рамки?
    Как става третирането за акара, ако третирам с лентички, трябва да сваля магазините за месец и след това да ги сложа отдолу?
    Не успях да намеря подобна информация във форума, а само от разни блогове на които да се чуди човек дали да се довери.. Благодария.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Каква ти е целта? И по колко магазина на кошер?

Наблюдател
    Регистриран
    26.09.2014
    Пчеларски район
    село Бутан община Козлодуй област Враца
    Аз ги зазимявам по този начин ,по 2 -3 магазина под плодника .Между магазините и плодника ги преграждам с астролонг.В магазините са по 9 рамки. Свалям ги отдолу след медосбора. Третирам без да свалям магазините.И съм много доволен.

Страница 29 от 32 ПърваПърва ... 192728293031 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •