Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 20 ПърваПърва ... 2345614 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 193
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В България има 5302 населени места, като на всяко едно от тях се пада средна площ от 21 квадратни километра или това прави средно разстояние между тях от 4.5 километра. В един 20 километров кръг с площ 314 квадратни километра средно ще откриеш по 7-8 населени места. Чудо ще е, ако успееш да сведеш това число до 0.

В България около 10 000 пчелина, като средното разстояние между тях е 3.5 километра. В един 20 километров кръг средно ще откриеш по 15 пчелина.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Сега погледнах и аз снимките на Гуугъла - в Черно море има две подходящи места - о. свети Иван до Созопол и Несебър (стария град).
    Все пак Несебър е на практика остров, освен това е и застроен и няма много растителност която да поддържа голямо количество пчелни семейства (биха могли да се издирят собствениците им), пък дори и така, ако се сложат 10 бащини семейства, то вероятността някоя майка да се оплоди предимно (или изцяло) с тяхните търтеи е доста висока.
    Според мен, единствения български остров, който става е "Света Анастасия" (бившия "Болшевик) до Бургас. Бях там лятото - отдалечен е на 5-6км от брега и почти няма растителност. Не видях и кошери по него.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Абе хора, мерете с линийката, преди да напишете неверни твърдения във форума. Остров Света Анастасия е точно на 1.5 километра от брега. В 10-километровата зона влизат 8 населени места, заедно с град Бургас.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Абе хора, мерете с линийката, преди да напишете неверни твърдения във форума. Остров Света Анастасия е точно на 1.5 километра от брега. В 10-километровата зона влизат 8 населени места, заедно с град Бургас.
    Може, за разстоянията не споря, защото когато гледаш над морската повърхност погледа лъже. На кораба и на острова нямах Гугъл. Я премери Бургас на колко километра е? Отсреща на брега най-близките са Атия и мина Росен.
    PS Измерих разстоянията. За да не съм голословен:
    - до мина Росен - 2.4км
    - до Атия - 4км
    - до брега на Бургас - 8км
    Матеев, ти какво измери?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Хвани линийката на Google Map и я направи дълга 10 километра. След това я завърти и ще откриеш, че освен целия Несебър в обсега попадат поне още 5-6 села - Равда, Ахелой, Тънково, Чолагова чешма, Свети Влас, Елените и т.н.
    При островите не е нужно чак такова голямо разстояние.
    Например в Йоанина, Гърция за изолиран оплоден пункт се ползва един остров, намиращ се вътре в това езеро.
    Може да провериш ако не ми вярваш- отиди на уебсайта на batsis
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако в България имаше свястно законодателство и всички пчелини бяха регистрирани заедно със своите GPS координати, както и ако пчеларския регистър се водеше коректно съгласно закона, то тогава за 5 минути щях да напиша програма, която да провери разстоянията между пчелините, и да открие всички зони, отговарящи на изискванията за изолиран оплоден пункт. Има някаква вероятност да съществуват 2-3 такива зони, но да ги търсим без пчеларски регистър е все едно да открием игла в купа сено.

Има и още нещо - дори и да открием такава зона, закона няма да ни помогне да я защитим. Дето се казва, някой пчелар хей-така от злоба ще сложи един пчелин вътре в тази зона, и ние с нищо няма да можем да му попречим.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    На острова има едно манастирче с което можеш да се споразумееш. Просто никой още не се е сетил за това стратегическо място.
    И дай да я правим тая система с GPS координатите, цифровата карта и SMS системата за известяване! Все ще намерим някоя програма, по която да я вденем!

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Вижте тази наредба, и въпросът е какви майки ще се произвеждат елитни или племенни?!?

http://www.mzh.government.bg/MZH/Lib...ba47.sflb.ashx

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Аз между другото съм и планински водач и познавам Рила и Пирин много добре. Мисля, че по високото ще се намерят места на които и на 10 км няма пчели. Скоро ще се разходя из Рила и ще огледам сепциално за това (даже имам нещо предвид в главата си, но нека първо да видя). Интересува ме на каква висичина лятото могат да живеят пчели? Ако е на 2000 метра лятото денем не е студено за оплождане, но нощите са студени. Виждам следните трудности:
    1) законодателство на БГ. спънки от "елитни пчелари" и от горските ако е в националния парк.
    2) мечки
    3) транспорт до там (но има места горе които са достъпни с джип).
    Теста с няколко нуклеуса за проба дали има пчели наоколо ще каже дали става мястото. Но този тест може и да не покаже нищо ако е много сурова
    природата там. Поне цигани горе не ходят засега.

Scutellator, като казваш да гледаме височината акцентираш на:
    1) по хипотенузата е по-дълго отколкото по катета
    2) пчелите (търтеите) с нежелание ще се качват нависоко (както е при островите) и по-малко разтояние върши работа.

Островите опреденено са по-подходящи от планината. Швейцария няма острови, но май има такива пунктове. Ако е така става и планината.
    Доколкото знам Брат Адам има пункт където е неподходящо за пчели (тежка зима, липса на паша). Значи ги е хренел, за да оцеляват. Оплодените
    майки са зимували горе. Ако греша поправяйте ме!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    2) пчелите (търтеите) с нежелание ще се качват нависоко (както е при островите) и по-малко разстояние върши работа.
    Търтеите не преследват обекти (майки), които са над определена височина над земята (тази на която се намират сборищата).
    Отделно, лошите атмосферни условия ( вятър, разлика в температурата във височина) също намаляват разстоянието което един търтей или майка ще измине.

Нищо не пречи да се пробва.
    Дори и да няма 100% контролирано оплождане, пак си заслужава, защото не се изискват специални знания, умения или оборудване за това, нито пък се отделя кой-знае колко време специално за това - оставяш майките и природата си върши работата ( е, процента на неуспешните оплождания е малко по-висок)

Със иструменталното фиксирането на дадено качество и постигането на стабилност става много по-бързо ( може да подбираш търтеите спрямо външни белези), докато оплодния пункт може да ти предостави по-голямо количество чистопородно оплодени майки със по-малко вложено време (по-подходящ е за репликация в голямо количество на вече постигнатия напредък, т.е. най-добре за бащини да се ползват семейства даващи униформени търтеи).
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 4 от 20 ПърваПърва ... 2345614 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •