А би било добре да има. Имаме паша, септември също ще има, така че центрофугирай.
А би било добре да има. Имаме паша, септември също ще има, така че центрофугирай.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Имаха магазин, изградиха по няколко магазинни пити , но не внесоха нектар в тях. Това беше в началото на Август, след това спряха да градят . Тогава го махнах магазина, защото видях, че не пълнят, а и гонеха търтеите вече.
Другият ми кошер, който имаше магазин до събота (23.08) също гонеше търтеите. Нектара в магазина почти не мръдна за една седмица (16.08 до 23.08), за това преместих магазин под плодника, за да пренесат над главите си малкото нектар, който имаше в магазина.
По тези признаци прецених, че пашата вече е доста намаляла. Може и да съм сбъркал, очаквам градивните ви критики.![]()
А третира ли за акар?
През годината съм слагал етерични масла от лимонена трева (lemon grass), palmarosa и лавандула в сиропа. Хранил съм, защото бяха отводки. Това ми е третирането. Утре ще пробвам рецептата на scutellator с оксаловата киселина (9:1 вода:захар + 35 гр. ОК и се пръска с пулверизатор върху рамките в плодника). Това с ОК ще го направя 3 пъти през седмица долу-горе.
Какво общо има третирането за акар?
На твое място след третирането забравям за кошерите поне за 50-60 дни.
Днес на едно дърво до кошерите видях един много малък рояк и не знам дали е от моите кошери. Каква ли може да е причината? На някой случвало ли му се е по това време? Възможно ли е да е от някой по-силен кошер?
Ангел Йосифов
На твое място след третирането забравям за кошерите поне за 50-60 дни.
----------------------------------------------------------------------------
И на мен ми е интересен отговора на това категорично мнение . Защо
Милен Михов
Ако си познавам района и пчелите, при определени условия, аз също бих постъпил така. Обаче за пчелар, който зазимява за първи път, това може да е игра на руска рулетка, в която пък имало голяма тръпка, казват. Все пак хубавото на пчеларството е, че всеки сам си взема решенията.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))